Afbeelding

Stand van zaken vernieuwbouw Kiboe-hoeve

Mens en Maatschappij

Wie in het Develpark komt, ziet op de plek van de Kiboe-hoeve geen dieren meer maar een kraan, aan-en afrijdende vrachtwagens en rondrijdende graafmachines. De dieren hebben tijdelijk plaatsgemaakt voor werknemers die bezig zijn met het realiseren van de vernieuwde parkboerderij. De kabels en leidingen liggen inmiddels in de grond en de eerste contouren van de aangepaste padenstructuur worden langzaam zichtbaar.

Hoogste punt bereikt
Enige weken geleden is met het plaatsen van een ooievaarsnest achterop de punt het hoogste punt bereikt. Dit nest is één van de projecten die mede mogelijk geworden zijn door de opbrengst van de Verkerk loop. Aan een ander project, het konijnen paradijs wordt momenteel hard gewerkt.

Het “hoogste punt” van de bouw was het plaatsen van het dak op het nieuwe hoofdgebouw. Vanaf het parkeerterrein bij de sporthal is goed te zien hoe dit eruit gaat zien. Een werkbezoek eind juni overtrof de stoutste verwachtingen van Gerard Keuzenkamp (voorzitter van de Stichting vrienden van de Kiboe-hoeve). Inmiddels zijn ook de funderingen van de andere gebouwen en nachthokken gestort en verschijnen daarop de gebouwen voor opslag en de verblijven voor de andere dieren. 

Rode puntdak gebouw
Het karakteristieke rode puntdak gebouw is van zijn zijvleugels ontdaan en wordt voorzien van nieuwe dakpannen. Dit gebouw zal in de vernieuwde boerderij dienst doen als recreatie ruimte en een plek zijn voor een bakje koffie of thee of een lekkere versnapering. Aan de achterkant komt een weide zodat de dieren vanuit het gebouw bekeken kunnen worden. Rondom wordt bestrating aangelegd zodanig dat ook bezoekers met een rolstoel naar binnen kunnen. Naast dit gebouw zal de speeltuin komen met de, door het ANWB-fonds en de Kiwani clubs uit Zwijndrecht en Dordrecht gesponsorde, rolstoelschommel. Om gezellig te zitten komen er houten banken en tafels te staan.

Logerende dieren
Quirijn (de beheerder van Drechtwerk Groen van de Kiboe-hoeve) is naast betrokken bij de vernieuwbouw ook druk met zijn mensen om de dieren die momenteel verblijven bij een zorgboerderij in Dordrecht te verzorgen. Hij geeft aan dat de dieren het goed naar hun zin hebben en dat er ook enkele jonge hertjes zijn geboren. Daarover is trouwens goed nieuws te melden want de inwerkingtreding van de huis- en hobbydierenlijst is uitgesteld tot 1 juli 2024. En demissionair minister Adema heeft al laten weten zijn twijfels te hebben over het verbod op het houden van herten. Dus er is nog alle hoop op het aanpassen van het besluit.

Wanneer gaat de Parkboerderij Kiboehoeve open?
De planning is dat de Parkboerderij half/eind september weer open is voor bezoekers. Daar zal zowel via de gemeente, de Parkboerderij en door de Stichting vrienden van ruim aandacht aan worden besteed. De officiële opening is begin 2024 omdat na het slopen van het zwembad de grond op die plek moet worden doorbelast aangezien daar de nieuwe toegang tot de boerderij gaat komen.

Steun de Stichting vrienden van de Kiboe-hoeve
Als u de Kiboe-hoeve wilt ondersteunen en middels nieuwbrieven op de hoogte gehouden wilt worden wordt dan Vriend van de Stichting. Dit kan door u aan te melden via de website: www.kiboehoeve.nl onder het kopje ‘Vriend worden’.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding