De cultuurdag is een dag voor het hele gezin.
De cultuurdag is een dag voor het hele gezin.

25 mei: Cultuurdag in Kubiek

Mens en Maatschappij

21 mei is de Internationale dag van de Culturele Diversiteit. Het doel van deze dag is om mensen de mogelijkheid te geven, stil te staan bij het belang van en het begrip voor de waarden van culturele diversiteit en hoe we ‘samen kunnen leven’. Een mooie aanleiding voor wijkcentrum Kubiek, Zwaluwstraat 1 in Zwijndrecht, om op zaterdag 25 mei van 10.00 – 19.00 uur een cultuurdag te organiseren.

Op 20 oktober 2005 werd door de Algemene Vergadering van de UNESCO in Parijs het Verdrag betreffende de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen overeengekomen. Culturele diversiteit behoort volgens het Verdrag tot het gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid. Diversiteit draagt bij aan de keuzevrijheid van mensen en is van groot belang voor een democratische samenleving. Als bron van uitwisseling, vernieuwing en creativiteit is culturele diversiteit voor de mensheid even noodzakelijk als biodiversiteit voor de natuur, aldus het Verdrag.

In Nederland neemt de culturele diversiteit toe. Zo hebben verschillende migratiegolven ervoor gezorgd dat in Nederland een multiculturele samenleving is ontstaan. Culturele diversiteit is meer dan een multiculturele samenleving. Het gaat over verschillen tussen mensen in de breedste zin van het woord en de manier waarop zij leven. Niet iedereen binnen Nederland heeft dezelfde leefstijl. U kunt dit zien binnen uw eigen wijk, uw leefomgeving en ook binnen uw familie.

Zo gezegd, klinkt culturele diversiteit simpel: Iedere mens heeft zijn eigen manier van leven. De grote vraag is: hoe lukt het ons om de verschillende culturen elkaar te laten respecteren? Weten hoe je omgaat met culturele diversiteit is dus voor iedereen belangrijk. Ontmoeting speelt daarbij een grote rol.

Culturele Ontmoetingsplek
De afgelopen weken is een groep van bezoekers, vrijwilligers en medewerkers van Diverz in wijkcentrum Kubiek enthousiast aan de gang gegaan met dit onderwerp. Meerdere groepen, die binnen de verschillende wijkcentra actief zijn, zijn benaderd om een bijdrage te leveren. Het resultaat is een divers cultureel programma.

De cultuurdag is een dag voor het hele gezin. De traditionele voorjaarsmarkt van wijkcentrum Kubiek wordt op 25 mei een culturele ontmoetingsplek. Naast de bekende verkoopkramen zullen er kramen zijn van inwoners uit Zwijndrecht, die oorspronkelijk uit andere delen van de wereld komen. Zij laten hun cultuur aan u zien én proeven.

In aanloop naar de cultuurdag is er door Bibliotheek Aanzet in Kubiek een thematafel ingericht met boeken over het thema culturele diversiteit. Op de dag zelf is de bibliotheek van 10.00 – 15.00 uur ingericht als taalcafé. Binnen de wijkcentra van Diverz worden verschillende taallessen gegeven. Marcel Reger, één van de vrijwillige taaldocenten, is die dag aanwezig.

Zoals al eerder benoemd is kleding een manier om cultuur te uiten. Een modeshow kan op deze dag daarom niet ontbreken. Net als muziek en dans. Zo is er een optreden Hindoestaanse dans. Zelf zin om te dansen? Doe mee aan de workshops linedance, salsa of biodanza.

Daarnaast zijn er andere workshops. Denk aan ukelele spelen, meditatie en een upcycle workshop. Het volledige programma vindt u op de facebook pagina van Kubiek. De workshops zijn gratis te volgen. U kunt zich van te voren opgeven. Op de dag zelf is dat ook mogelijk, mits er nog plek is.

Bovenop al deze activiteiten is er van 10.00 – 22.00 uur een haakmarathon in Kubiek. Deze activiteit wordt georganiseerd door de haakgroep, die wekelijks actief is. De dames haken de hele dag voor dierenasiel Louterbloemen in Dordrecht.

50 jaar Kubiek
Met de Zwijndrechtse vereniging voor amateurfilmers Cine 67 wordt gewerkt aan een film over Kubiek. Daarvoor zijn we op zoek naar mooie verhalen, anekdotes, foto’s, filmmateriaal etc. Als u uw verhaal kwijt wilt of een anekdote wilt delen, kom tijdens de cultuurdag langs bij de marktkraam ‘50 jaar Kubiek’.

De cultuurdag op 25 mei wordt tussen 18.00 – 19.00 uur afgesloten met een gezamenlijke maaltijd en een optreden van de band Once Again. De dames van de haakmarathon zullen daarna nog een paar uurtjes doorhaken.

Meer informatie over de cultuurmarkt vindt u op de facebookpagina van wijkcentrum Kubiek. Liever iemand aan de lijn? U kunt  bellen met sociaal cultureel werker Minassie 06-17 96 49 76.

Afbeelding
Afbeelding