Rietmaaien in waterbergingsgebieden
Rietmaaien in waterbergingsgebieden Foto: Waterschap Hollandse Delta

Gefaseerd rietmaaien

Natuur en milieu

In onze polders liggen ongeveer 170 waterbergingsgebieden. Deze gebieden kunnen extra veel regenwater opvangen bij extreme neerslag en hoge waterstanden. De rietvelden daar maaien we vanaf 2022 gefaseerd. Dat doet waterschap Hollandse Delta om een aantal redenen.

Verlanden tegengaan
Als we niet maaien, ‘verlanden’ na verloop van jaren deze gebieden. Zowel de lage delen als de sloten groeien dan dicht en dat betekent automatisch dat het gebied zijn waterbergende functie verliest. Die functie is heel belangrijk bij langdurige regenval zoals we die twee weken geleden hadden.

Goed voor biodiversiteit
Door te maaien, houden we de biodiversiteit in deze waterbergingsgebieden in stand. Door gefaseerd te werk te gaan, behouden we daar altijd jong riet én meerjarig riet. Dat is goed voor verschillende diersoorten zoals karekieten en de Noordse woelmuis.

Buiten het broedseizoen
In de grotere gebieden maait het waterschap 1/6e deel per jaar en al het riet wordt afgevoerd om verlanding tegen te gaan. We maaien alleen als de natuur dit toelaat, dus buiten het broedseizoen. Ook proberen we waar mogelijk vanaf het water te werken om sporen in de gebieden tegen te gaan.