Als dank schonk Mariya de gemeente een schilderij van een beschermengel. Mariya exposeert tot en met 11 januari in het gemeentehuis.
Als dank schonk Mariya de gemeente een schilderij van een beschermengel. Mariya exposeert tot en met 11 januari in het gemeentehuis. Foto: Jan-Willem Schneider

Expositie ‘Ogen van de oorlog’ in gemeentehuis te zien

Algemeen

Op donderdag 24 november opende burgemeester Jan Heijkoop de expositie ‘Ogen van de oorlog’ in het gemeentehuis. De tentoonstelling laat schilderijen zien van de Oekraïense kunstenares Mariya Amariy die afgelopen voorjaar naar ons dorp is gevlucht. In haar werk toont Mariya het oorlogsgeweld dat Oekraïne nog altijd treft. “Ik heb de duisternis geschilderd die mijn geboorteland veroverde, zodat mijn schilderijen de ogen van de oorlog zijn. Zo wil ik de wereld onze angst en onze boosheid laten zien, evenals glinsteringen van hoop die we soms nog ervaren”, verduidelijkt Mariya.

Mariya en haar man woonden vlakbij Charkiv, een Oekraïense stad die in februari al bestookt werd door Russische raketten, waarover Mariya vertelt: “Alarm overdag, alarm ’s nachts, en ogen van kinderen vol angst! Weer de donkere schuilkelders in en niemand weet wat er gaat gebeuren. Dat was angstaanjagend!” Via Polen vluchtten de kunstenares en haar man naar Nederland waar het stel in ons dorp terechtkwam. Hier begon Mariya al vrij snel te schilderen. “Voor mij is schilderen een manier om mijn emoties te uiten. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat ik al snel gratis schilderspullen kreeg”. Het materiaal deed Mariya’s ogen glinsteren, evenals de gastvrijheid die de kunstenares in ons dorp ervaart.

Schilderen en werken bij Jumbo
In Ambacht kan Mariya ongestoord werken aan haar schilderijen, terwijl ze daarnaast bij Jumbo Van Daalhuizen aan de slag gaat. Als dank schonk Mariya de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht een bijzonder werk: een schilderij van een beschermengel die onze gemeente zal beschermen. Mariya’s geschenk en oeuvre maken indruk op burgemeester Heijkoop. “Bijzonder dat zo’n begenadigd kunstenares uit Oekraïne in Ambacht terecht is gekomen. Ik vind het knap ook hoe Mariya haar emoties weet te verbeelden. Ik nodig alle Ambachters uit om deze fraaie kunstwerken te komen bewonderen”. De burgemeester waardeert het dat veel Oekraïners al werken. “Ongeveer 80% van alle vluchtelingen in ons dorp heeft intussen werk gevonden. Dat is heel fijn, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt”. Veel Oekraïners werken in een supermarkt, horeca, bezorging of in kassen, waar ze meteen kennismaken met de Nederlandse taal en cultuur. Daarnaast volgen sommige Oekraïners nog taallessen bij de boot aan de Citadelkade.

Oekraïners blijven langer
In januari komt er een nieuw schip, hotelschip Rossini, dat blijft liggen tot januari 2024. Dat maakte burgemeester Heijkoop bekend toen hij Mariya’s expositie opende. “Volgens experts zal de oorlog in Oekraïne helaas niet snel voorbij zijn. Vandaar dat de Rijksoverheid ons verzocht heeft om opvang te regelen voor langere termijn. Als gemeente vinden we het belangrijk om hierin onze verantwoordelijkheid te nemen, zodat we een nieuwe boot geregeld hebben”. Het nieuwe schip is ruimer en goedkoper, weet Heijkoop. “Op de hotelboot kunnen we veertig extra vluchtelingen opvangen. Daarnaast heeft de boot extra zalen waarin de Oekraïners bijvoorbeeld kunnen recreëren, schilderen of sporten. Hoewel de boot meer ruimte biedt, zal de uitstraling wel minder luxe zijn dan die van het huidige schip”.

Verhuizing naar ander schip
Om de verhuizing soepel te laten verlopen, stelt de gemeente een plan van aanpak op. Heijkoop: “In de loop van januari verhuizen alle gasten naar het nieuwe schip. De verhuizing markeert de overgang naar de verlengde opvangperiode die we met vertrouwen tegemoet gaan, onder meer dankzij onze ervaring van de afgelopen maanden. Door deze opvang te bieden hopen wij een kleine bijdrage te leveren aan de opvang van Oekraïense ontheemden”.

Tekst en foto: Jan-Willem Schneider