Afbeelding

Eigen jeugd vv Heerjansdam stroomt door naar eerste elftal

Sport

Elke (amateur)voetbalvereniging droomt ervan: een consistente doorstroom van spelers vanuit de eigen jeugd naar het 1e elftal. Het vlaggenschip van vv Heerjansdam beschikte afgelopen seizoen over maar liefst acht jongens die de eigen jeugdopleiding doorliepen én werd daarmee zelfs kampioen. Hoe hebben deze spelers hun jeugd bij vv Heerjansdam en vervolgens hunopmars naar het eerste elftal eigenlijk ervaren.

Voetballen met plezier
Coen Blaazer, Gert Jan Plaizier, Jarno Visser, Jort van der Burg, Justin van den Berg, Milan van den Berg, Mike Sloof en Shedwin Martina kwamen stuk voor stuk als kleine jongens bij vv Heerjansdam binnenwandelen. Bijna allemaal doorliepen ze de gehele jeugd voordat ze doorstroomden naar de selectie. Op de vraag wat hun tijd in de jeugd kenmerkt, antwoorden ze unaniem het plezier dat ze hadden. Voetballen met plezier, een leuk team met vrienden en motiverende trainers liggen voor deze jongens ten grondslag aan hun ontwikkeling.

Begeleiding van individuele spelers
Plezier is nodig, maar om beter te worden is ook training, motivatie en toewijding nodig. Alleen op karakter red je het echter niet: de vereniging moet zorgen dat de randvoorwaarden goed zijn geregeld. spelers moeten ruimte en gelegenheid krijgen om zich te ontwikkelen. Justin: “Het geheim van een goede jeugdopleiding zit hem onder andere in de begeleiding van individuele spelers. Ik had regelmatig gesprekken met trainers over wat beter kon en op welke manier ik daaraan kon werken.” Mike vult aan: “Het is de kunst om de juiste mensen op de juiste plek te hebben. Enthousiaste trainers die zowel aandacht hebben voor de individuele ontwikkeling als voor het plezier in het spelletje.”

De rol van de trainer
Als jeugdafdeling van aan amateurvereniging kun je niet altijd een beroep doen op gediplomeerde trainers. En toch vervullen de trainers een belangrijke rol in de ontwikkeling van spelers. Bij vv Heerjansdam zijn de afgelopen jaren verschillende trainers actief geweest die iets hebben betekend in de doorstroom van ‘eigen jongens’ naar het eerste elftal. Gert Jan: “Trainers als Rob Snijders, Arie van den Berg en Bas Vlasblom zijn belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling. Allemaal hadden ze een geheel eigen visie op voetbal, waardoor ik van allemaal veel heb geleerd.” Milan: “André van Gameren is lang mijn trainer geweest en hij was heel kritisch. Of het nou goed of slecht was, hij zei het tegen me met als doel mij beter te maken.”

Concessies doen en leergierig zijn
Gemotiveerd worden door de trainer is één, maar ook in het hoofd van de speler moet het kloppen. Een bepaalde gedrevenheid moet er wel zijn. Net als de wil om iets te leren, om beter te worden. Coen: “Het leerproces begint al op het moment dat je begint met voetballen. Het belangrijkste dat ik in de jeugd heb geleerd is dat je áltijd hard moet werken. Hoe dan ook.” Als je iets wilt bereiken, moet je soms bereid zijn concessies te doen, weet Milan: “Als jeugdspeler leerde ik dat je soms dingen moet laten. Voetbal gaat voor.” Ook Jarno herkent dit: “Je speelt voor het team, niet voor jezelf. Het is belangrijk dat je dat beseft.” Shedwin kreeg als 6-jarig voetballertje een tip die hij altijd heeft onthouden: “Fouten maken mag, maar probeer dat zo snel mogelijk te herstellen en leer ervan”.

Kritisch zijn op jezelf
Ontwikkelen betekent ook dat je kritisch moet zijn op jezelf. Het is goed om je sterke punten te kennen, maar je ontwikkelt jezelf pas echt als je je minder sterke punten kent én daaraan werkt. Justin: “Mijn snelheid is mijn grootste wapen. Er staat niemand in het veld die sneller is dan ik. Tegelijkertijd weet ik dat mijn verdedigende vaardigheden beter kunnen.” Gert Jan debuteerde al in het seizoen 2011/2012 in het eerste, maar is zichzelf altijd blijven ontwikkelen. “Je bent nooit uitgeleerd. Ik moet soms rustiger zijn aan de bal, het blijft een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen. Gelukkig compenseer ik veel met mijn loopvermogen en diepgang.”  

Ambitie
Ambitie is een stip aan de horizon. Het zorgt ervoor dat je werkt voor wat je wilt bereiken. Jort debuteerde als 17-jarige in het eerste. De ambitie om het eerste te bereiken ontstond al in zijn eerste jaren als voetballer. “Ik ging regelmatig bij het eerste kijken op zaterdag en toen wilde ik al snel zelf ook in het eerste spelen.” Ook Coen was al jong ambitieus: “Ik had graag profvoetballer willen worden, maar toen ik besefte dat dat niet ging lukken, heb ik al mijn pijlen gericht op het bereiken van Heerjansdam 1.”

Een reële droom
Voetballen in het eerste. Dat is waar Heerjansdamse jeugdspelers van dromen. En die droom is reëel, zo bewezen in ieder geval acht van die jongens. Vanzelf gaat het zeker niet, dat zal elke speler beamen. Voor jeugdspelers met dezelfde droom als aanvoerder Mike ooit had, heeft hij nog een tip: Mike: “Als het je droom is om ooit in het eerste te voetballen moet je volhouden. Nooit opgeven en plezier blijven hebben. Ook als het even wat minder gaat of tegen zit; geduldig blijven. Jouw moment komt vanzelf en dan kan je laten zien dat je er klaar voor bent.”

Van ambitie naar debuut
Justin weet nog precies wanneer hij debuteerde in het eerste elftal. “Op 6 augustus 2019, toen ik net 17 was geworden, speelde ik voor het eerst mee. Het was tegen Smitshoek en ik was best wel zenuwachtig. Na de wedstrijd overheerste het trotse gevoel. Hier had ik zo hard voor gewerkt en debuteren was de mooiste beloning.” Voor Jarno verliep het iets anders, maar ook bij hem overheerste het trotse gevoel. “Ik debuteerde in coronatijd, waardoor er veel ‘gedoe’ omtrent trainingen en wedstrijden was. Gelukkig is dat nu voorbij en ligt de focus weer op voetbal.” Ook Coen kan zich zijn debuut nog goed herinneren. “In de voorbereiding speelde het eerste tegen Poortugaal en toen mocht ik meedoen. Ik speelde toen nog in JO17, dus het ging ineens heel snel. Nu train ik mee en soms mag ik bij een wedstrijd aansluiten. Het is leuk en leerzaam. Je wordt echt uitgedaagd en zodra je erbij bent, moet je leveren.”

Alles tot in de puntjes geregeld
Voetballen in het eerste is zoveel meer dan alleen met elkaar een balletje trappen. Het is een beleving, en onder andere dat maakt vv Heerjansdam zo bijzonder. Jort: “De spelersgroep en staf zijn hecht met elkaar en er wordt veel gelachen. Trainingen zijn doordacht en de organisatie om het team heen is goed geregeld.” Mike stelt dat je je als speler van Heerjansdam 1 alleen maar met voetbal hoeft bezig te houden: “De organisatie om het eerste elftal heen is echt top. Als speler hoef je nergens aan te denken, je kan je volledig focussen op de wedstrijd. Alles wordt geregeld: je kleren worden gewassen en voor de wedstrijd zijn er broodjes.”

Liefde voor Heerjansdam
Als Coen, Gert Jan, Jarno, Jort, Justin, Milan, Mike en Shedwin één ding met elkaar delen is het wel de liefde voor Heerjansdam. Jarno is trots om als Heerjansdammer voor Heerjansdam 1 te mogen spelen. “Als 4-jarige begon ik met voetballen bij vv Heerjansdam. Op een gegeven moment kwam ik in de jeugdopleiding van sc Feyenoord terecht, waar ik ontzettend veel heb geleerd. Maar toch bleef ik hopen op een terugkeer bij Heerjansdam. Ik ben blij dat dat is gelukt.” Bij Shedwin is vv Heerjansdam onderdeel van zijn leven. “Ik voetbal hier al mijn hele leven, de club betekent veel voor mij. Ik ga hier niet zomaar weg.” Ook Coen ziet zichzelf niet snel vertrekken. “Het is gewoon mijn club. Ik kom er graag en de zaterdag bij vv Heerjansdam is mijn favoriete dag van de week.”

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.