De kampioenen uit 1983. Links zittend trainer Henk van Osch en Henk van der Meulen (zittend 2e vanaf rechts) en entertainer Andries Dorré (geknield 3e vanaf rechts).
De kampioenen uit 1983. Links zittend trainer Henk van Osch en Henk van der Meulen (zittend 2e vanaf rechts) en entertainer Andries Dorré (geknield 3e vanaf rechts).

Een warm weerzien van een ASWH- vriendenteam

Sport

Bij voetbalvereniging ASWH scheen de zon afgelopen zaterdag in alle opzichten. Na de vrije val van twee degradaties op rij kan de hoofdmacht van ASWH het kampioenschap in de 4e divisie B niet meer ontgaan. Één puntje uit de resterende 5 competitieduels rest de oerdegelijke formatie van trainer Roy Brinkman om een hernieuwd optreden richting 3e divisie te bewerkstelligen.

Historie
En dat ze bij ASWH gevoel voor historie hebben bleek voorafgaande aan het streekduel tegen RVVH. Het kampioensteam van het seizoen 82/83 werd door het bestuur geïnviteerd en tijdens de pauze, van het met 4-1 gewonnen competitieduel, met een ouderwetse groepsfoto zowel letterlijk als figuurlijk in het zonnetje gezet. Deze ASWH-selectie, schreef historie in de rijke clubgeschiedenis van ASWH omdat hun kampioenschap destijds voor de 1e keer een ticket opleverde naar het hoogste podium: de eerste klasse! Het elftal bestond voornamelijk uit dorpsgenoten welke vanuit eigen jeugd wisten door te stromen richting een basisplek tot het keurkorps. Het grappige feit deed zich ook voor dat er een trio gebroeders in acteerde te weten Andries en Arthur Dorré, Dick en Fred Rijnenberg en Paul en Wout Tims.

Architect
De architect van dit elftal was trainer Henk van Osch. De inmiddels 84-jarige inwoner van Barendrecht weet nog exact welke tegenstander het flikte om ASWH destijds op de enige nederlaag van het seizoen te trakteren: „Dat was uit tegen Oostkapelle”, kent het inmiddels ook al 54 jaar ASWH-lid zijn klassiekers. Aan anekdotes uiteraard geen gebrek. „Toen ik zelf nog actief voetballer was hadden we ook nog een aparte verzorger tijdens trainingen. Die fabriceerde een eigen gemaakte jacuzzi. Een stofzuiger zorgde dan voor de noodzakelijke bubbels in het bad. Dat was best wel gevaarlijk, ha,ha!”
Het seizoen 83/84 eindigde ASWH, na een stroeve seizoenopening, keurig in de middenmoot van de hoogste klasse. „Die kennismaking in de 1e klasse verliep best moeizaam. Op een gegeven moment werd mij bestuurlijk nog ingefluisterd of alles nog wel in kannen en kruiken zou komen. Maar ik wist wat deze groep in z’n mars had. Die week daarop versloegen we Kozakken Boys thuis en volgde er een revival met een keurige 6e eindplaats.”
Andries
Huidig ASWH-penningmeester Henk van der Meulen en tevens initiatiefnemer achter deze geslaagde reünie was speler uit het succesvolle elftal. „Dit was echt een vriendenteam waarvan veel voetballers specifieke kwaliteiten hadden.” Één van de belangrijke pionnen uit het team, Andries Dorré, vertoonde tijdens de oergezellige 3e helft zijn veelzijdigheid. Samen met Therese, animeerde de voormalig vrije-trappen-specialist, met hun swingende zangkwaliteiten, een bomvolle kantine. De winst van het eerste elftal en een prachtig weerzien met de oude vedetten…het kon allemaal niet op tijdens deze fraaie zomerse zaterdag op Schildman.

Tekst: Henk Sterkenburg

Het zangduo Therese en Andries in actie tijdens de 3e helft.