Marjon den Engelsman met twee van haar schilderijen
Marjon den Engelsman met twee van haar schilderijen Foto: Wim Uithol

Marjon den Engelsman in Open Atelier Route

Algemeen

In haar atelier aan de Westelijke Parallelweg 50 zijn de door haar gegeven cursussen weer begonnen. Overdag vol en in de avondcursussen nog enkele plaatsen. Marjon, "De cursussen hebben wel een limiet. Meestal met tien tot twaalf mensen. Het hangt er een beetje vanaf wat voor soort groepen het zijn, van gevorderd tot beginnend. In januari start er weer een groep en dat is voor de ver gevorderde schilders. Dat is ook wel heel leuk, want dat is de groep die al jaren cursussen doet, maar eigenlijk meer kunstenaar wordt. Niet iedereen kan en wil naar de kunstacademie, maar dan heb je toch een hoog niveau en op de gewone cursussen ben je een beetje uitgeleerd."

Deelname
Open Atelier RouteMarjon wil dit haar haar eigen werk presenteren en toelichten tijdens dit jaarlijks tweedaags kunstfestijn. Dus geen werk van cursisten? "Ik zal er wel wat werk van presenteren, want dat is altijd wel leuk. Maar ik ga deze keer eens inzetten op wat ik nu maak. Wie ben ik eigenlijk. Ik geef wel les, maar mensen weten soms niet eens wat ik nu eigenlijk doe." Veel kunstenaars zoeken naar hun eigen stijl, hoe gaat dat bij Marjon? "Ik vind het zelf wel interessant wat ik probeer te vertellen in mijn werk, waar ik het dan zelf over wil hebben. Dat kan natuurlijk op een heleboel manieren. Het lijkt me heel akelig om één stijl de rest van mijn leven te houden."

Wat drijft je?
Gaat het om de boodschap of wat mensen graag willen kopen? "Dat laatste zou fantastisch zijn, maar dat is niet de motivatie. Je weet het namelijk toch niet wat iemand wel of niet mooi gaat vinden." Tijdens het gesprek viel ook de opmerking 'Er moet brood op de plank'. "Ik heb het geluk dat ik de combinatie heb van de lessen en het schilderen. Dus ik kan het een beetje ondervangen en kan ik aan beide met heel veel plezier werken."

Omschrijf wat je nu maakt
"Ik heb een periodelang best wel een intense boodschap in mijn werk gehad en dat zag je ook heel goed. Nu heb ik eigenlijk nog steeds hetzelfde verhaal, maar het is wat meer verstopt. Dat slaat wel meer aan. Nu maak ik schilderijen met steden en straten, maar niet meer van wat je van de mensen ziet of wat bij hun zelf hoort als een geloof of hun cultuur. Dat zie nu niet meer in mijn werk. Wel met het vermoeden dat er hoogst waarschijnlijk achter de ramen en deuren mensen wonen. Het is wel leuk als je er herkenbare stukken van Dordrecht of Rotterdam in verwerkt." Door haar ervaring is dat die herkenbaarheid mensen doet kopen, maar twijfelt ze of dat blijft doen. "Dan denk ik, zolang ik dat zelf leuk vind om het te maken is dat niet verkeerd, maar het moet geen verplichting voor me worden.

Een boek Ook heeft Marjon een boek 'Mijn jaar op de Engelenberg' geschreven en wil dit aan de eerste vijf en twintig bezoekers cadeau doen.

Tekst en foto: Wim Uithol