Afbeelding
Foto: Wim Uithol

105 jarig bestaan drie keer gevierd

Algemeen

De Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana viert dit met festiviteiten die aangeven dat ze een heel divers ledenbestand hebben. Een meerdaagse viering met elk een totaal andere invulling. Zo was er op 12 oktober, in De Open Hof Kerk aan de Schildmanstraat 72A in Ambacht, het Christelijk mannenkoor Excelsior te beluisteren. Een dag later, op 13 oktober, werd in Cascade het 'Orange Octoberfest' gehouden. Het derde deel gaat nog plaats vinden op 27 oktober en wordt een circusfeest voor kinderen.

Oranjevereniging
Het bestuur van de Oranjevereniging bestaat uit vrijwilligers die zich inzetten om elk jaar weer een feestelijke Koningsdag te organiseren. Met als doelstelling haar leden in de gelegenheid te stellen door gezamenlijke manifestaties uiting te geven van hun aanhankelijkheid aan het Huis van Oranje, alsmede de bevordering van de gemeenschapszin in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

12 Oktober
De toegang was gratis met om 20.00 uur een optreden van het Christelijk Mannenkoor Excelsior. Onder leiding van dirigente Ilona van Grondelle – de Kievit en met organist Edwin Vooijs, de avond met christelijke en andere liederen. Marlies Bol sprak als bestuurslid de aanwezigen, waaronder burgemeester Jan Heijkoop, toe. Marlies, "De Oranjevereniging is een begrip in Ambacht, dankzij Ambachters die vaak vele jaren zeer trouw en loyaal zich hebben ingezet voor een Koninginne- Koningsdag die tot in de wijde omtrek bekend staat als de leukste met de meeste activiteiten." Helaas was de belangstelling voor deze avond beneden verwachting. Naar schatting waren er een honderdtal mensen aanwezig, die bijna allemaal plaats namen in het achterste deel van de kerk omdat, volgens hen, daar het geluid het beste klinkt. "Misschien dat we er wat meer publiciteit aan hadden moeten geven. Dit koor trekt hier bij hun kerstoptreden altijd veel publiek."

13 Oktober
'Jetzt geht los' De zaal in Cultureel Centrum Cascade was voor deze avond ingericht als een Après Skihut, inclusief de daarbij horende discoachtige verlichting en de grote bierpullen. Hoewel de avond om 21.00 uur van start ging, was het er nog opmerkelijk stil, mede door de voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland. Dit terwijl op een scherm in de zaal de wedstrijd ook te volgen was. Maar al tijdens de tweede helft van de wedstrijd stroomde zaal vol met mensen die al tijdens het passeren van de ingang lieten blijken er voor in de stemming te zijn. Een aantal van de dames in Dirndl Jurkjes en heren in lederhosen. Terwijl een DJ het ene na de andere (bier)feestnummer door de speakers knalde werd er gelijk na de gewonnen voetbalwedstrijd de polonaise ingezet. Het werd dan ook volgens de ongeveer 250 bezoekers een prachtig feest dat tot 03.00 zou duren. Een feestavond dat ook nog eens werd opgeluisterd door optreden van Sven Versteeg die ook in de Après Skihut Rotterdam, zijn feestnummers ten gehore brengt.

27 oktober
De derde viering van het 105-jarig bestaan van Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana zal op 27 oktober met een leuke kinderactiviteit plaatsvinden in Cultureel centrum de Cascade. Circus Rotjeknor zal de grote zaal in de Cascade omtoveren tot een grote circus speelplaats. Van jongleren, lopen op een bal tot rijden op een 1-wieler, het kan allemaal. Onder begeleiding van de ervaren docenten van Circus Rotjeknor kunnen de kinderen tussen 10.00uur en 14.00uur hun lol op. Tevens zal clown Bako de kinderen entertainen met ballonnen en gezelligheid. Bij de circusspeelplaats kan iedereen gratis en vrijblijvend in- en uitlopen.

Tekst en foto's: Wim Uithol