Afbeelding

Wethouder Lafleur plant acht bomen op Boomfeestdag

Algemeen

De wethouder-die vertelde zelf niet zoveel ervaring te hebben met bomen planten-kreeg hulp van leerlingen uit groep 7C van OBS De Waterlelie.

De zonnige herfstdag was uitermate geschikt voor het planten van de gemeentelijke bomen in het Sophiapark. Alvorens tot planten over te gaan op de Boomfeestdag, legde Lafleur uit dat je als wethouder soms ook het moeilijke besluit moet nemen om bomen weg te halen als deze ziek zijn of bijvoorbeeld niet veilig zijn voor omwonenden. "Maar als we bomen weghalen, willen we ze ook weer herplanten. Dat kan niet altijd op dezelfde plek en ook niet altijd evenredig in aantal, maar wel zoveel mogelijk. We laten ons daarbij adviseren door de stichting Mooi Geweest, die ons onder andere helpt bij het zoeken naar een goede alternatieve lokatie. Zij zijn het kritisch geweten van de gemeente. Ik vind dat goed. Daarom heb ik ze uitgenodigd om mee te denken", aldus de wethouder.

Extra natuurkundeles
De leerlingen van groep 7C van OBS De Waterlelie kregen ter voorbereiding een degelijke natuurkundeles die hen "alles bijbracht over de diverse boomsoorten die zij zouden gaan planten", zegt meester Vincent Toet. Zesentwintig kinderen werden in acht groepjes verdeeld die respectievelijk de eigenschappen van de berk, de linde, de zwarte els, de wilg, een kerseboom en de lijsterbes bestuurdeerden en zelfs de Latijnse benaming leerden, waarna ze een boompaspoort kregen. Leerlinge Sanne Dokkema (11 jaar) zat in het groepje dat de zwarte els had onderzocht. "De Alnus glutinosa heeft een donkerbruine stamkleur en de blaadjes zijn gezaagd en ingedeukt met een sneetje", weet de biologe in de dop.

Volgens groenspecialist van GKB-groep Rolf Balvert is er bewust voor gekozen om acht verschillende boomsoorten te planten."Daarmee verklein je de kans dat alle bomen tegelijk getroffen worden door een schadelijke ziekte, kijk maar naar wat de buxusmot heeft aangericht." Wethouder Lafleur houdt van tuinieren ter ontspanning en heeft zelf enkele fruitbomen in zijn tuin. Hij is erg content met de Boomfeestdag en wil het initiatief beslist continueren. "Ik wil dit erin houden. Het is educatief en je creëert milieubewustwording bij de jeugd. We doen dit in het najaar omdat de bomen dan beter aanslaan". Indien de kersenboom vruchten gaat dragen, is het niet de bedoeling dat parkbezoekers zich er tegoed aan doen. "Laten we de lekkernijen maar voor de vogeltjes bewaren. Dat lijkt me het beste. De boom blijft eigendom van de gemeente", laat de kersverse wethouder weten.