Afbeelding

Intocht Sinterklaas op Water-koud-busplein

Algemeen

Na een aantal oefenintochten was het voor de Sint tijd om echt in Ambacht aan te komen.

Op 24 november, na een aantal landelijke repetities in het land, waren Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten er helemaal klaar voor. De kinderen in H.I.Ambacht hadden lang genoeg gewacht om eindelijk de goedheiligman en zijn gevolg te ontvangen. Ondanks het waterkoude weer stonden er weer veel kinderen met pappa's, mamma's, opa's of oma's, over de Noord te turen om een eerste glimp van de pakjesboot op te vangen. Ondertussen waren een groot aantal kinderen op het podium bezig om, met de gebruikelijke Sinterklaasliedjes, de kapitein van de boot een signaal te geven dat de intocht op het Waterbusplein plaats moest gaan vinden. Gesteund door burgemeester Jan Heijkoop lukte het uiteindelijk om de boot uit Spanje netjes naar de kade te loodsen.

Onder muzikale begeleiding van de Pietenkapel, uit Zwijndrecht, zagen de toeschouwers de Pieten al snel van de boot af springen om rennende over de lange steiger de kinderen te begroeten en de meegebrachte pepernoten 'over de kinderen uit te strooien'. Al snel daarna vertrok iedereen naar de, in deze tijd zo onontbeerlijke, rokende schoorsteen. De Sint en Pieten vertrokken echter naar een volgende locatie, waarbij de Sint plaatsnam in een witte cabrio. De keuze voor dit vervoer was waarschijnlijk om er voor te zorgen dat de Sint zijn mijter op kon houden en zijn staf verticaal mee kon nemen.

De volgende locatie was de Schoof waar de Sint bij supermarkt Jumbo plaats kon nemen in een grote fauteuil om wat uit te rusten van de lange tocht. Dit zonder te stoppen met handjes schudden en op de foto gaan met de kinderen soms samen met hun begeleiders. Al snel ging de inmiddels honderden jaren oude man, even vitaal als elk jaar, weer op pad om een rondje Schoof te doen. Hierbij liep hij een aantal keren een winkel binnen, waarbij hij natuurlijk ook bij de speelgoedwinkel even naar binnen liep om te kijken of alles op orde was voor de komende dagen tot 5 december. Hierna was het weer tijd voor de volgende plek waar de kinderen al in grote getale stonden te wachten. Hoogambacht was de volgende stop voor de Sinterklaasstoet. Samen met de zaterdagmarkt werd het een echt feestelijk gebeuren. Mede door de grote belangstelling werd het voor de man met de mijter een lange voettocht. Handjes schudden, op de foto en bij veel kinderen gaf hij het advies niet te vergeten hun schoentje te zetten.

Ook Louwersplein kreeg de Sint op bezoek. Vanaf Verhage tot de Plus was het weer het zelfde ritueel. Bij de Plus zorgde het, bij de ingang, voor een filevorming bij het winkelende publiek, men had er begrip voor. Tenslotte was er een bezoek aan de winkels aan de Reeweg, waar ook weer kinderen lang naar zijn komst hadden uit gekeken. Terugkijkend op een dag Sinterklaas in H.I.Ambacht, anno 2018, kan men vaststellen dat als, zoals men zegt, 'De jeugd heeft de toekomst' Ambacht heel wat toekomst heeft.

Tekst, foto en video: Wim Uithol