Afbeelding

50 jaar De Blije Borgh is een feestje waard!

Algemeen

Wat in 1968 door een aantal kerken is begonnen als bejaardenhuis is vandaag de dag uitgegroeid tot een organisatie die met ruim 330 medewerkers en ruim 350 vrijwilligers zorg en welzijn geeft aan cliënten op 6 locaties en vanuit deze locaties via de thuiszorg aan bewoners in heel Hendrik-Ido-Ambacht. De Blije Borgh bestaat 50 jaar en stond afgelopen vrijdag stil bij dit mooie jubileum!

De Blije Borgh is Ambacht
"De Blije Borgh is het hart van de zorg en het welzijn van ouderen in Hendrik-Ido-Ambacht. De Blije Borgh ís Ambacht", stelt Han Hendrikse, directeur van De Blije Borgh. "Er is in de afgelopen 50 jaar natuurlijk wel veel veranderd op het gebied van verzorging en verpleging", vertelt hij. "In de jaren zeventig gingen ouderen naar een bejaardenhuis. Tegenwoordig proberen we ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. En door de vele voorzieningen van deze tijd is dat ook mogelijk. Naast de enorme zorg en toewijding van mantelzorgers biedt ook De Blije Borgh de nodige steun om ouderen daadwerkelijk zo lang mogelijk thuis te laten wonen. En als dit echt niet meer gaat kunnen ze in De Blije Borgh terecht. De Blije Borgh is vandaag de dag een modern zorg- en dienstverleningscentrum voor ouderen met aangepaste zorg per cliënt".

50 jaar De Blije Borgh
In 1966 werd door de diaconieën van de Nederlands-Hervormde gemeente en de Gereformeerde kerk het initiatief genomen voor het stichten van een verzorgingstehuis in Hendrik-Ido-Ambacht. De Vrije Evangelische gemeente heeft zich daar later bij aangesloten. Dat leidde in 1968 tot de oprichting van de Protestants Interkerkelijke Stichting Zorgverlening Hendrik-Ido-Ambacht, tegenwoordig bekend als De Blije Borgh.

Annelies van der Heijden werkt al 36 jaar bij De Blije Borgh. Ook zij bevestigt dat er in de afgelopen jaren veel is veranderd. Zo is de gemiddelde leeftijd van de bewoners gestegen van 65 naar 85 jaar en is De Blije Borgh veranderd van een bejaarden- in een verpleeghuis. Er zijn 5 locaties bijgekomen en op 4 locaties is een restaurant geopend, waar niet alleen de bewoners, maar iedereen die van lekker eten houdt mag aanschuiven. "Sommige van onze vaste klanten wonen in Zwijndrecht en laten zich met de Seniorenbus naar De Blije Borgh brengen om hier te eten", aldus Annelies. "Ik houd ervan om met mensen te werken, het is hier nooit saai, er is altijd wat te beleven en de dankbaarheid van de bewoners voor de aandacht en het luisterend oor, die je ze geeft maken dat ik het hier al die jaren enorm naar mijn zin heb gehad en ik hoop hier dan ook nog lang te mogen werken".

Feest voor iedereen
Vrijdag kwamen burgemeester Jan Heikoop en wethouder Steven van Die bij De Blije Borgh op koffie-met-gebakvisite. De burgemeester vertelde de in grote getale opgekomen bewoners en andere belangstellenden hoe blij de gemeente is met De Blije Borgh en overhandigde aan 2 bewoners een cadeautje van de gemeente in de vorm van een aaibare robotkat, een zogenoemde 'aaipoes', waar de bewoners zichtbaar blij mee waren. Vervolgens stond Han Hendrikse aan de hand van wat plaatjes uit de oude doos stil bij de ontwikkeling van De Blije Borgh in de loop van de afgelopen 50 jaar. 's Middags werden de bewoners gefêteerd op een feestelijk hapje en drankje met een muzikale omlijsting. Alle bewoners kregen een verwenpakket en de cliënten een doosje bonbons. Voor de vrijwilligers was 's middags en voor de medewerkers 's avonds in Cascade een jubileumfeest georganiseerd. En zo was het afgelopen vrijdag voor iedereen feest!

Tekst en foto: Jan O'teur