Op de IC in Dordrecht waren afgelopen maandag nog vier COVID-patiënten opgenomen.
Op de IC in Dordrecht waren afgelopen maandag nog vier COVID-patiënten opgenomen.

Operaties in ASz komen weer op gang

Algemeen

Het Albert Schweitzer ziekenhuis denkt en hoopt met ingang van volgende week weer een ‘gewoon ziekenhuis’ te kunnen zijn waar alle geplande zorg kan plaatsvinden. De nieuwe instroom van COVID-patiënten is zo minimaal geworden, dat het blijven uitstellen van operaties – in afwachting van de voorspelde omikronpiek – niet meer verantwoord is.

Afgelopen maandag waren nog maar achttien patiënten wegens COVID opgenomen, van wie vier op de Intensive Care (IC). Waar drie weken geleden bijna veertig patiënten met zuurstof in hun eigen huis op afstand gemonitord werden, waren dat er maandag elf.

Het lijkt er daarmee op dat de gevreesde omikronvariant wel veel besmettingen veroorzaakt, maar niet tot evenredig veel ziekenhuisopnames leidt. Enkele weken lang werd serieus rekening gehouden met een nieuwe overbelasting van de zorg. Het Albert Schweitzer ziekenhuis had zelfs plannen klaarliggen om de IC indien nodig verder uit te breiden.

Achterstand
“Het omgekeerde is nu het geval”, laat een tevreden bestuursvoorzitter Peter van der Meer weten. “We gaan weer alle operatiekamers in gebruik nemen voor planbare, niet-spoedeisende ingrepen, zowel in Zwijndrecht als in Dordrecht. We zeggen tegen iedere patiënt die geopereerd gaat worden weliswaar dat de afspraak onder voorbehoud is van misschien toch nog een plotse COVID-piek. Maar we zijn op een punt beland dat we liever op het laatste moment afzeggen uit overmacht, dan mensen uit voorzorg nóg langer laten wachten.”

Alle operaties zonder onmiddellijke noodzaak lagen sinds 6 december noodgedwongen stil, omdat het personeel van de OK’s nodig was in de coronazorg. In deze periode is een nieuwe achterstand ontstaan van zo’n 750 ingrepen. Van der Meer: “We hopen iedereen die wacht zo snel mogelijk een nieuwe datum te kunnen geven. Maar ons bericht kan even op zich laten wachten.”

Verzuim
Het ziekteverzuim is nog wel een probleem. Ook onder personeel zijn veel mensen besmet die verplicht in isolatie moeten. “Het aantal medewerkers met verzuim door corona is in twee weken tijd verdubbeld naar honderd”, aldus Van der Meer. “Om te voorkomen dat we nu dáárdoor weer zorg moeten uitstellen, bieden we positief geteste medewerkers die weinig of geen klachten hebben, op de vierde dag na hun positieve test al een hertest aan. Voorheen was dat na zeven dagen. Als de tweede test negatief is – en dat is in circa de helft van de gevallen zo – mag de medewerker direct uit isolatie. Ook voor gezinsleden wordt de quarantaine dan bekort. Wij kunnen zodoende drie dagen eerder weer over de medewerker beschikken. Met deze maatregel houden we naar verwachting genoeg mensen op de been om goede zorg te kunnen blijven geven.”

Terug naar normaal betekent overigens niet dat de mondkapjes af mogen en alles weer kan. “Afstand houden, een masker dragen en slechts één bezoeker per opgenomen patiënt per dag zijn regels die van kracht blijven”, aldus Van der Meer. “Juist die voorzichtigheid maakt het mede mogelijk om weer alle zorg te kunnen gaan aanbieden. Versoepelingen zullen we baseren op het overheidsbeleid en bij voorkeur tegelijk doorvoeren met andere ziekenhuizen.”