De laatste 2 eengezins huurwoningen in de Marijkestraat
De laatste 2 eengezins huurwoningen in de Marijkestraat

Eerste deel sloop Oranjebuurt voltooid

Algemeen

Met de sloop van de laatste 2 woningen in de Marijkestraat is het eerste deel van de sloop van de Oranjebuurt in Hendrik-Ido-Ambacht voltooid. De sloop van de eengezins huurwoningen van Woningcorporatie Rhiant uit de jaren ‘50 trok de afgelopen weken volop belangstelling. 

Een brok in de keel

Niet alleen van de bezoekers van het aangrenzende winkelcentrum De Schoof en van de weekmarkt, maar zeker ook van de oude bewoners, die hier vaak een belangrijk deel van hun leven hebben doorgebracht. Veel van hen hebben met tranen in hun ogen en een brok in hun keel toegekeken hoe de woningen van deze ouderwets gezellige volksbuurt, waar zij zo veel jaar met plezier gewoond hebben, waar hun kinderen geboren en opgegroeid zijn en waar zij vaak heel veel uurtjes werk en ‘bakken met geld’ in geïnvesteerd hebben, 1 voor 1 met de grond gelijk werden gemaakt.

Nieuwbouw appartementen en woningen

Op deze plek tussen de Willem de Zwijgerstraat, de Marijkestraat en de Margrietstraat wordt vanaf januari 2023 hard gewerkt aan het optrekken van een appartementengebouw van deels 3 en deels 2 etages met 58 levensloopbestendige huurappartementen. De oplevering van de appartementen is gepland voor juni 2024. In een later stadium worden nog 40 eengezins- en 17 levensloopbestendige huurwoningen gebouwd. Deze worden naar verwachting in oktober 2024 opgeleverd.

Nooit meer zo als het was!

De oude bewoners van de Oranjebuurt krijgen de eerste keus bij de uitgifte van de nieuwe appartementen en de nieuwe woningen. Naar verwachting zal daar door niet meer dan hooguit 3% gebruik van worden gemaakt. En degenen, die wel terug willen naar hun oude buurt, zijn zich er maar al te goed van bewust, dat het nooit meer zo zal worden als het was!

Tekst en foto: Jan O’teur