Voor mineralen verzamelaars van jong tot oud is het weer de kriebel van het zoeken naar de schatten van de aarde.
Voor mineralen verzamelaars van jong tot oud is het weer de kriebel van het zoeken naar de schatten van de aarde.

De mineralenbeurs van Geode vult weer het Zwijndrechtse Develstein op 19 november

Algemeen

Het is weer de tijd van het jaar waarin het bij velen gaat kriebelen. Nee, we bedoelen niet de herfst waarbij de blaadjes vallen of vaak al de eerste sneeuwvlokken de aarde raken waarbij Sinterklaas glibberend wordt binnengehaald. Nee, voor mineralen verzamelaars van jong tot oud is het weer de kriebel van het zoeken naar de schatten van de aarde bij de locatie waar ooit het kasteel Develstein heeft gestaan. Het is het tweejaarlijkse deel van de internationale mineralen en fossielenbeurs van Geode, de stenneclub om het maar oneerbiedig te noemen, die zaterdag 19 november weer om 10.00 uur aanvangt.

Scholengemeenschap
De locatie Develstein is al heel lang de plek waar de mineralen en fossielen te vinden zijn. Verdeeld over de vele zalen die aaneengeschakeld zijn tot een grote beursvloer, zijn honderden meters aan tafels volgestapeld met mineralen en fossielen uit de hele wereld. De vele enthousiaste deelnemers vertellen met veel plezier over hun uitgestelde waren. Wat ooit begon als een ruilbeurs en ontmoetingsplek voor enthousiastelingen is uitgegroeid tot een plek waar kennis, materialen en ervaringen worden uitgewisseld en vele producten van ruw tot geslepen van eigenaar wisselen.

Geodroom
Geode heeft al heel lang het Develstein als vaste locatie, maar heeft ook een eigen slijp locatie onder de naam Geodroom aan het Slagveld 99 in gebruik. Het Geodroom kende haar eerste locatie in Rotterdam onder de fysiopraktijk van René Erkelens. René was een jongere die bij het ontstaan van Geode binnenkwam en op de slijp zaterdagen, die in de Vonkenberg in Zwijndrecht plaatsvonden, gebracht door zijn vader Mart.

Mart Erkelens zat dan rustig te wachten wat leidde tot verdere interesse en bestuurslidmaatschap. Samen met Herman van Rijswijk en Ralph van Baaren vormde dit driemanschap lang het bestuur. Allen zijn reeds jaren overleden maar vanuit de families zijn de generaties daarna nog steeds verbonden of geïnteresseerd in de mineralen. Je ziet ze dan ook met regelmaat terug op de beursvloer zoals dat bij vele families van het eerste uur zo is.

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen interesse maar hoe dan ook, wie ooit is besmet met dit mineralen virus komt graag op zoek naar die interessante zaken van haaientand tot dinobot van bergkristal tot lapis lazuli.

Voor iedereen
Iedereen heeft zo zijn eigen invalshoek en zo is dat altijd geweest. Waar de een graag in de natuur op zoek gaat naar mineralen is de ander veel meer bezig met het verwerken ervan. Geode is dan ook een vereniging van verzamelaars en verwerkers van mineralen en fossielen zoals hun statuten vermelden. Tegenwoordig is er een breder aanbod aan kennis beschikbaar door het internet en de televisie maar is het mooiste nog altijd elkaar te ontmoeten om meten de mineralen te voelen, te proeven en vooral te beleven. Want de wereld van Geode op de zaterdagen in maart en november, de 19e, zijn toch echt wel een belevenis.

Het snuffelen, zelf slijpen, het determineren, de tentoonstelling of de gesprekken is wat de dag maakt. Niet commercieel, maar georganiseerd door vrijwilligers. De vrijwilligers geven graag informatie over alles wat de vereniging betreft maar ook over hun handel en wandel. Mooie verhalen over bezoeken aan Nepal of Marokko maar ook gewoon Belgie, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of aan de overzijde Engeland. Dat laatste land zat vroeger gewoon vast aan Europa zonder een zee er tussen.

Kom zaterdag 19 november van 10.00 tot 17.00 uur naar het Develsteincollege, om je te verbazen en te laven aan die schatten van de aarde in de vele vormen die daar uitgestald worden. Het adres is Develsteinsingel 5  in Zwijndrecht.

Tekst en foto: Chris Moorman