De expositie geeft de bezoekers in het kort een beeld van de omvang van de ramp in het toenmalige watersnoodgebied van Zuidwest Nederland, maar gaat vooral in op de gevolgen voor ons dorp en omliggende gemeenten.
De expositie geeft de bezoekers in het kort een beeld van de omvang van de ramp in het toenmalige watersnoodgebied van Zuidwest Nederland, maar gaat vooral in op de gevolgen voor ons dorp en omliggende gemeenten.

Expositie over watersnood

Kunst en cultuur

Zaterdag 28 januari jl. opende Oudheidkamer Den Brommert de deuren voor een nieuwe tentoonstelling. Deze gaat over de Watersnood van 1953. Dezer dagen is het zeventig jaar geleden dat deze grote Watersnoodramp Zeeland, Zuid-Holland-zuid en West-Brabant trof. De media besteden deze dagen veel aandacht aan dit gebeuren. Door de ramp verdronken 1835 mensen.  47.000 dieren verloren het leven en daarboven nog eens 140.000 stuks pluimvee. Er werden 3.000 woningen verwoest en verder 300 boerderijen. Ook in ons dorp richtte ‘De Ramp’ veel schade aan. Dat de gebeurtenissen van 1 februari 1953 nog steeds mensen aanspreekt bleek al direct na de opening. ‘s Middags had het Historisch Genootschap al een ongekend aantal bezoekers over de vloer.

De Veerweg grotendeels verwoest
De expositie geeft de bezoekers in het kort een beeld van de omvang van de ramp in het toenmalige watersnoodgebied van Zuidwest Nederland, maar gaat vooral in op de gevolgen voor ons dorp en omliggende gemeenten. Het meest ingrijpend was hier dat 24 woningen aan de toenmalige Veerweg verwoest of onherstelbaar werden beschadigd. Het zand onder de woningen spoelde weg onder het geweld van het water, waarna deze instortten. Veel bewoners van de Veerweg en Veersedijk beleefden een angstige nacht op de zolder of bovenop het dak van hun huis, voordat zij in de vroege morgen van 1 februari met roeiboten konden worden gered. ‘s Nachts was redding niet mogelijk vanwege de gevaarlijke stroming van het water. De Veerweg zelf was voor een deel weggespoeld. Terwijl de woningen op instorten stonden werd in één van de bedreigde huizen in die nacht een baby geboren. Het dorp werd gevrijwaard van water doordat op het kritieke moment, toen het water over de Veersedijk dreigde te lopen, het waterpeil ging zaken toen aan de overkant van rivier, de Noord in Papendrecht, een dijk doorbrak.

Openingshandeling
De opening van de tentoonstelling werd verricht door mevrouw Tempelaar-Boele. Ze woonde tijdens de ramp aan de Veerweg en moest als baby worden geëvacueerd. Ze vertelde dat haar vader en opa haar ‘s nachts in de kinderwagen in veiligheid brachten terwijl het water al hoger steeg. Haar vader heeft als brandweerman meegeholpen met de redding van Veerwegbewoners. Hij heeft zijn watersnoodherinneringen later op papier gezet. Deze zijn met andere herinneringen gebundeld in een brochure, die bij wijze van openingshandeling in een vitrine werd gelegd.

Veel belangstelling
Tijdens de eerste middag dat de tentoonstelling open was, kwamen veel mensen al een kijkje nemen. Men kan er tot 25 maart terecht. De speciaal gemaakte brochure met verhalen van ooggetuigen van de ramp ging gretig over de toonbank. Het aantrekkelijke van deze brochure is dat het een aantal verhalen bevat van Ambachters van toen, die de ramp in ons dorp van nabij hebben meegemaakt. Eén der verhalen is van dokter Jongeneel, die vertelt onder welke omstandigheden hij in de rampnacht in een der Watersnoodwoningen voor een bevalling was geroepen terwijl de woning onder water liep en er instortingsgevaar dreigde. Terwijl elders in ons land honderden mensen het leven lieten kwam in de Ambachtse Veerweg een baby ter wereld.


Watersnoodthee
In cadeauwinkeltje Den Brommert is de watersnoodbrochure te koop: € 3,90 voor leden en € 4,90 voor niet- leden van het Genootschap. Het heeft winkeltje heeft een assortiment exclusieve theesoorten. In verband met de expositie is er gedurende de tentoonstelling een speciale thee te koop; de Watersnood melange. Dus theeliefhebbers opgelet! Openingstijden van expositie en winkel iedere woensdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00. uur. Iedere zaterdagmiddag is ook het archief geopend.

Tekst: Arie Verhoeven

Afbeelding
Afbeelding