Afbeelding

Concert voor Ukkepuk bij het Dordrechts Philharmonisch

Kunst en cultuur

Zaterdag 18 februari 2023 vindt voor de zevende keer het concert voor Ukkepuk plaats in het Fidus Muziekcentrum aan de Spirea 7. Dit concert wordt wederom georganiseerd met medewerking van SDK Kinderopvang en ToBe. Ook dit jaar hebben vindt het Concert voor Ukkepuk op 2 verschillende tijdstippen plaats. Het eerste concert start om 10.00 uur en het tweede concert om 11.30 uur. Tickets zijn verkrijgbaar op de website van het Dordrechts Philharmonisch en op de dag zelf aan de deur. 

Het Dordrechts Philharmonisch heeft muziekdocent Myriame van Genuchten weer bereid gevonden om dit leuke interactieve concert voor ukkepuk te leiden. Myriame heeft schoolmuziek gestudeerd aan het conservatorium van Maastricht en een opleiding muziek voor het jonge kind en koordirectie gedaan. Ze staat al jaren voor het kinderkoor van de Emmanuelkerk en is muziekdocente bij ToBe.

Daarnaast staat zij ook voor het koor Young at Heart uit Zwijndrecht en voor het Moesika Orkest. Dit orkest is een speciaal orkest voor mensen met beperkingen. Tijdens het Concert voor Ukkepuk is Myriame in haar element. Ze kan met haar verhaaltjes en liedjes de baby’s en peuters vol passie meenemen in hun ontdekkingsreis naar de belevingswereld van de muziek.

Phil Kidzz en Phil Young, de jeugdorkesten van het Dordrechts Philharmonisch, staan momenteel onder leiding van Rens van Leeuwen. Rens van Leeuwen ging na 11 jaar trompetles bij Monique de Rooij en Jan Spruit in 2011 naar het Rotterdams Conservatorium om de vooropleiding trompet te doen. In plaats van te starten met de trompetopleiding, is hij in 2012 geswitcht naar blaasorkest directie, om zijn grote passie - het inspireren van muzikanten op alle niveaus - te volgen. Het doel van de opleiding was en is het ontwikkelen van een breed profiel, zodat orkesten alle kanten op kunnen en zo hun eigen toekomstdromen waar kunnen maken.

Muziek kan mede door ToBe Cultuurcentrum een belangrijke rol spelen in het vroegtijdig stimuleren van jonge kinderen. Baby’s en peuters luisteren eerder en langer naar zingen dan naar spreken. Ze herkennen melodieën en taalpatronen en de hoeveelheid tijd die ouders spelend, zingend en sprekend met hun jonge kind doorbrengen blijkt evenredig gekoppeld te zijn aan de hoeveelheid taal die zij later tot hun beschikking hebben. Daarom is het belangrijk, juist in de eerste levensjaren, om deze verbinding zo lang mogelijk open te houden. Het is niet alleen maar ‘gewoon leuk’ om te musiceren of te dansen met kinderen. Muziek, zang en dans helpt hen weer kalm te worden of vrolijk te zijn wanneer hij of zij verdrietig is.

SDK kinderopvang wil graag deze belevenis meegeven aan de kinderen en op hun locaties wordt muziek vaak ingezet om bijvoorbeeld een overgang in het dagritme aan te geven. Dat geeft veel rust en duidelijkheid: de kinderen herkennen een lied en weten wat er gaat gebeuren. Daarbij is het samen zingen van het lied, goed voor de saamhorigheid binnen de groep. Een kind krijgt het gevoel dat je met elkaar iets doet of bereikt en daardoor is er focus en aandacht. Naast liedjes zingen is het ook erg leuk om naar mooie muziek te luisteren en hier simpele (dans)spelletjes bij te doen. Muziek leent zich hier heel goed voor, omdat er vaak binnen de muziek een verhaal te horen is. Kinderen kunnen er op los fantaseren! Tijdens het concert voor Ukkepuk kunnen ze deze fantasie de volle loop laten. Er kan naar mooie muziek geluisterd worden, maar ook op een interactieve manier kennis gemaakt worden met muziek, ritme en gezellig meezingen. Het concert voor Ukkepuk is juist zo leuk om op deze enthousiaste gezellig ongedwongen manier jonge kinderen te laten beleven wat muziek is en wat er allemaal mee mogelijk is.