Bij de eerste editie van College Tour Ambacht waren jongeren, jongerenwerkers en belangstellenden aanwezig.
Bij de eerste editie van College Tour Ambacht waren jongeren, jongerenwerkers en belangstellenden aanwezig.

Burgemeester Jan Heijkoop te gast bij College Tour Ambacht

Kunst en cultuur

Naast een aantal andere culturele activiteiten organiseert Cascade in navolging van het bekende tv-programma nu ook de College Tour Ambacht. Bij de aftrap op woensdag 1 juni was burgemeester Jan Heijkoop te gast.

Heijkoop vindt de College Tour een ontzettend leuk initiatief, hij wilde hier graag aan meewerken om kennis te maken met de jongeren en te praten over wat er bij hen leeft. Na het interview door presentator Alihan Uzun werd door het publiek gretig gebruikgemaakt van de mogelijkheid om vragen te stellen. Bij deze allereerste editie waren naast jongeren en jongerenwerkers ook een aantal toeschouwers aanwezig. Zij gaven aan te hopen dat er toch nog een jongerenraad gaat komen in Ambacht, hier is behoorlijk wat animo voor. Heijkoop: “Ik wil iedereen uitnodigen om zijn mening te geven, laat je zien en horen.”
Heijkoop, van origine veehouder, rolde al op vrij jonge leeftijd de politiek in. Vanaf 2012 is hij burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht. “Een burgemeester moet goed kunnen samenwerken en een verbinder zijn. Het is belangrijk voor de belangen van de gemeente om een goed netwerk te hebben. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. In de rol van burgervader moet je er zijn bij feestelijke en verdrietige momenten in de gemeenschap. Het is een gevarieerde, mooie baan. Elke dag is anders.”

Veel vragen gingen over de dagelijkse praktijk van Heijkoop als burgervader, maar ook wie zijn voorbeelden zijn geweest tijdens zijn loopbaan en waar hij trots op is. Dit leverde een aantal mooie anekdotes op. Voor de jongeren was het interessant om te horen hoe een gemiddelde dag uit het leven van een burgemeester eruitziet. Na afloop waren alle aanwezigen uitgenodigd om met elkaar pizza te eten, en ook aan tafel ontstonden leuke gesprekken. De College Tour Ambacht gaat in het nieuwe seizoen zeker een vervolg krijgen. Heb je iemand op het oog die je graag beter wilt leren kennen of bestoken met vragen? Laat ons weten wie jij graag als speciale gast wilt zien. Stuur een mailtje naar:
kaartverkoop@stichting-cascade.nl

Presentator Alihan Uzun overhandigt burgemeester Heijkoop een bos bloemen als dank voor zijn medewerking.