Afbeelding
Foto: @Rob van Efferen

Nieuwjaarsduik 2023

Lokaal

Met heel af en toe een zonnestraaltje door het grijze wolkendek en een lenteachtige temperatuur kon na twee jaar afwezigheid de échte Unox Nieuwjaarsduik weer in Hendrik-Ido-Ambacht plaatsvinden. De sfeer zat er al goed in toen de eerste deelnemer zich om kwart voor één meldde op de gastlocatie van het Jeugdspeelpark. 

DJ Peter zorgde voor de muziek en verzorgde de presentatie. 111 deelnemers hadden zich van te voren aangemeld. Het was dan ook al snel druk bij de inschrijftafel, waar elke deelnemer van aanwijzingen en de bekende oranje muts werd voorzien. Rond kwart voor 2 hield wethouder Oelfke de openingsspeech. Zij verving de burgemeester, die wegens ziekte verstek moest laten gaan. De wethouder refereerde onder andere aan de eerste Nieuwjaarsduik in 2014 en suggereerde dat een tienjarig bestaan in 2024 toch wel extra aandacht moet krijgen. Na het succes wensen aan de deelnemers en het delen van één van de belangrijkste veiligheidspunten was de warming-up van Nick Versteeg van Versteeg Coaching aan de beurt. Daarna was het in optocht haasten naar het zwemstrand in het Sandelingenpark waar de wethouder het startschot met een harde knal na het gezamenlijke aftellen heeft gelost. Onder het gejoel van het publiek gingen uiteindelijk zo’n 88 deelnemers tussen de 5 en 65 jaar oud en uit de wijde omtrek afkomstig, het water in. De EHBO, de duikers en de Reddingsbrigade hielden de deelnemers goed in de gaten om te voorkomen dat er onveilige situaties zouden ontstaan.

Bij het Jeugdspeelpark konden de deelnemers zich omkleden en weer op temperatuur komen. Behalve dat ze een oorkonde als bewijs van deelname ontvingen, werden ze ook voorzien van een kop warme erwtensoep en konden ze zich warmen aan de vuurkorven. De wethouder had voor de meest origineel geklede groep nog een presentje in petto. Deze werd gewonnen door de Gekkies; een groep van drie deelnemers, die tot nu toe aan alle nieuwjaarsduiken in Hendrik-Ido-Ambacht hebben meegedaan.

Het aangename weer, de enthousiaste deelnemers en de tomeloze inzet van de vrijwilligers maakten deze zevende editie van de Ambachtse Nieuwjaarsduik weer tot een succes. Veel deelnemers hebben aangegeven volgend jaar weer van de partij te zullen zijn…

Afbeelding
Afbeelding