De gemeente gaat 2 watergangen onder het Perenlaantje door leggen
De gemeente gaat 2 watergangen onder het Perenlaantje door leggen

Commotie rond het Perenlaantje

Lokaal

De schrik sloeg menig Ambachter om het hart bij het bericht, dat op korte termijn liefst 118 bomen van het beroemde en geliefde Perenlaantje moeten worden weggehaald. Gelukkig bleek het loos alarm. De bomen worden een jaar later weer teruggeplant. Het organiseren van een protestactie is deze keer dan ook niet nodig. Dat was 10 jaar geleden wel even anders. Toen werd massaal geprotesteerd tegen de gemeentelijke plannen om het Perenlaantje van zijn landelijke omgeving te ontdoen. Er werd zelfs een klein festival georganiseerd: het Petit Oerol Festival, kortweg Perol-festival, weet u nog?

Het Perenlaantje en de Perenboomgaard
Eind 2012 dreigde in Ambacht tegen de plannen om meer dan 400 bomen in het gebied rond het Perenlaantje te kappen massaal verzet te rijzen. Het Perenlaantje en de Perenboomgaard vormden samen namelijk voor veel Ambachters ‘de Parel van de Volgerlanden’, het mooiste stukje natuur, dat Ambacht rijk was.
Volgens de Stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard hadden de plannen van de gemeente de volgende gevolgen voor het Perenlaantje en de Perenboomgaard: “De Perenboomgaard moet plaats maken voor nieuwe woningen. In de nieuwbouw voorstellen wordt het Perenlaantje door het verdwijnen van de Perengaard ontdaan van zijn groene landschappelijke context. De kracht van het Perenlaantje, als een tot de verbeelding sprekend landschapselement met grote natuurhistorische waarde wordt hiermee volledig teniet gedaan. Al wandelend door de transparante loofconstructie zal men aankijken tegen het bumperzilver van geparkeerde auto’s. En ingeklemd tussen twaalf meter hoge nieuwbouw zal de nauwelijks drie meter hoge perenberceau niet meer zijn dan een armoedig artefact uit een luisterrijk verleden”.

Het Petit Oerol Festval
In jul 2013 werd door Wim van Pelt van het Perengenootschap aan de Stichting Mooi Geweest, die dankzij haar verzet de kap van 988 bomen in het gebied rond het Perenlaantje - in elk geval voorlopig! - had weten te voorkomen, als cadeautje een cultureel feestje aangeboden: het Petit Oerol Festival ofwel Perol-festval. De ruim 200 bezoekers aan het Perol-festival halverwege het Perenlaantje konden genieten van boeiende optredens van zangers, dichters, muzikanten en verhalenvertellers.
Jacqueline Knipscheer van de Stichting Mooi Geweest zei bij die gelegenheid: “Natuurlijk ben ik hartstikke blij met dit cadeautje. Hiermee wordt het Perenlaantje weer eens volop onder de aandacht gebracht. Steeds meer Ambachters leren het gebied kennen en waarderen en volgen inmiddels met argusogen de procedures en besluiten van de Ambachtse politiek op het gebied van het natuurbehoud in Ambacht”.

Het behoud van het Perenlaantje!
Veel inwoners van Ambacht zijn al jaren bang, dat het Perenlaantje straks niet tot zijn recht komt of zelfs geheel verdwijnt. Volgens de gemeente hoeven zij voor dat laatste niet bang te zijn. Er wordt alles aan gedaan om het Perenlaantje in zijn nieuwe omgeving in stand te houden. De 118 perenbomen, die nu verplant moeten worden staan op de plekken, waar de gemeente twee watergangen onder het Perenlaantje door gaat leggen. Die watergangen zijn nodig voor de uitbreiding van de nieuwbouwwijk De Volgerlanden, maar ook voor het behoud van het Perenlaantje zelf. De huidige drainage van de perenbomen voldoet, waarschijnlijk als gevolg van de voorbereidende bouwwerkzaamheden, namelijk niet. Om te zorgen dat de bomen niet verdrinken moet de drainage straks op de watergangen kunnen lozen. Over een jaar worden de bomen terug geplant, waarna ze extra in de gaten gehouden worden om voor overleving te zorgen. Dat het Perenlaantje behouden zal blijven lijkt inmiddels wel duidelijk, maar of het Perenlaantje ook tot zijn recht gaat komen tussen de Vier Dorpjes in de Volgerlanden? De toekomst zal het leren!

Tekst en foto: Jan O’teur