Burgemeester Jan Heijkoop (rechts) en bestuursvoorzitter Ad van Driel in hospice De Cirkel voor de Alblasserwaard.
Burgemeester Jan Heijkoop (rechts) en bestuursvoorzitter Ad van Driel in hospice De Cirkel voor de Alblasserwaard.

Burgemeester met warm hart voor hospice

Lokaal

Op donderdag 12 januari was burgemeester Heijkoop van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht te gast bij hospice De Cirkel voor de Alblasserwaard in Papendrecht.

Hospice De Cirkel is een bijna-thuis-huis waar ongeneeslijk zieken die niet langer dan drie maanden te leven hebben, te gast zijn om te sterven. De kwaliteit van hun leven in de laatste fase staat hierbij centraal. Ze krijgen in het hospice dezelfde zorg als ze thuis zouden hebben van de thuiszorg, de huisarts, familie en vrienden en ze kunnen rekenen op de aanwezigheid en zorg van vrijwilligers. In totaal zijn 150 vrijwilligers opgeleid en VPTZ-gecertificeerd. Hospice De Cirkel staat voor geborgenheid. Het biedt niet alleen de terminale patiënten een veilige en huiselijke omgeving, maar ondersteunt en begeleidt ook hun naasten. De Cirkel is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst of geloof, en heeft een breed draagvlak in de samenleving. Door verschillende bedrijven, kerken, verenigingen, particulieren, gemeenten en serviceclubs zijn en worden fondsen bijeengebracht. De Cirkel heeft twee vestigingen: voor de Zwijndrechtse Waard in Hendrik-Ido-Ambacht en voor de Alblasserwaard in Papendrecht.

Hospice De Cirkel heeft een vestiging ten behoeve van de inwoners van de Zwijndrechtse Waard in Hendrik-Ido-Ambacht en een vestiging voor de inwoners van de Alblasserwaard in Papendrecht. De laatste vestiging opende eind 2020 haar deuren.
Als het in het ziekenhuis of thuis niet meer kan, zijn deze ‘bijna-thuis-huizen’ een mooie mogelijkheid voor mensen om te midden van hun naasten hun laatste levensfase door te brengen. Alle vrijwilligers zijn specifiek opgeleid om de bewoners en hun naasten nabij te zijn. Zij zorgen voor eten, drinken en vooral voor liefdevolle aandacht. De eigen thuiszorgorganisatie en de huisarts van de bewoners geven de nodige medische zorg.

Bestuursvoorzitter Ad van Driel van hospice De Cirkel en Nico van der Veen, bestuurslid van de Stichting vrienden van hospice De Cirkel, ontvingen burgemeester Heijkoop.

“Ongeveer 25 jaar geleden was ik als gedeputeerde al betrokken bij één van de eerste hospices van Nederland in Dirksland en werd overtuigd van de grote maatschappelijke waarde”, aldus burgemeester Heijkoop. Tien jaar later was hij als burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht nauw betrokken bij de oprichting van hospice De Cirkel voor de Zwijndrechtse Waard. Dit hospice opende in 2011 haar deuren.

Toen Ad van Driel in 2018 het voornemen om een tweede vestiging te realiseren in de Alblasserwaard besprak met Jan Heijkoop, heeft hij dit als ware ambassadeur van hospice De Cirkel meteen van harte gesteund.

Burgemeester Heijkoop bewonderde nu dit nieuwe hospice en sprak zijn dank uit voor de hartverwarmende inzet van alle vrijwilligers in beide vestigingen. Ook sprak hij woorden van respect voor de manager, de coördinatoren en het bestuur voor de professionele organisatie als basis voor het mooie en betekenisvolle werk.