Waarnemend burgemeester Edo Haan
Waarnemend burgemeester Edo Haan "staat boven de partijen." Foto: Chris KALKMAN

“Je moet de tijdgeest aanvoelen”

Lokaal

Edo Haan (66), de huidige burgemeester van Maassluis, is na het vertrek van burgemeester Hein van der Loo beëdigd als waarnemend burgemeester van Zwijndrecht. Tot 15 april blijft Haan aan bij Maassluis om daar zijn burgemeesterschap af te ronden en het ambt goed over te dragen. Gedurende die overgangsperiode zal hij beide bestuursfuncties combineren.

Het waarnemerschap van Haan was geen geplande actie. Tijdens het gebruikelijke jaargesprek eind vorig jaar tussen de burgemeester en de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Jaap Smit, werd Haan gevraagd of hij open zou staan voor een eventueel waarnemerschap. Dat was zo. Toen Hein van der Loo vervolgens in januari werd voorgedragen als burgemeester van Almere, wendde de commissaris zich tot Haan met de vraag of hij de waarneming in Zwijndrecht op zich wilde nemen. 

Pensioen
Het verzoek kwam als een verrassing, zegt de burgervader: ”Ik wilde eigenlijk eind 2023 met pensioen gaan, maar de commissaris heeft te kampen met een groot aantal burgemeestersvacatures in Zuid-Holland en vroeg mij of ik de waarneming van Zwijndrecht op me wilde nemen. Ik kende Zwijndrecht niet en ik heb toen eens rondgebeld in mijn netwerk. Ik kreeg terug dat het een prettige gemeente is. Daarna heb ik tegen de commissaris gezegd: ‘Dat ga ik doen’.”
Haan heeft voor zijn ambt in Maassluis eervol ontslag aangevraagd en gekregen. Echter, ook na 15 april zal hij in Maassluis blijven wonen en geen woning in Zwijndrecht betrekken.

Stug
Haans wortels liggen in Hengelo. Hij ziet enkele gelijkenissen met Zwijndrecht. “Ik ben in Hengelo geboren en er opgegroeid. Die stad ademt industrie. Maar toen ik hier woensdag bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap een rondje maakte langs alle stembureaus, zag ik dat Zwijndrecht- net als Hengelo- ook veel industrieterreinen kent. Ook zie je hier relatief veel sociale woningbouw.”
Dat Tukkers doorgaans de reputatie hebben wat ‘stug’ te kunnen zijn, pareert de tijdelijke burgemeester met een kwinkslag in -hoe kan het anders- Twents dialect: “Nee hoor. Leu oet Hengelo, benne leuke leu.”
Haans voorganger, de inmiddels naar Almere vertrokken ‘Eerste Burger’ Hein van der Loo, wist zich in korte tijd zeer geliefd te maken bij de Zwijndrechtenaren en wordt geroemd om zijn bekwaamheid. Wat dat betreft heeft Haan flinke schoenen te vullen. Hoe denkt de econonoom van huis uit de inwoners voor zich te kunnen winnen?
“Zwijndrecht is mijn derde gemeente. Ik ben in Zoetermeer begonnen als wethouder. Daarna werd ik burgemeester van Maassluis. Voorgaande jaren ben ik werkzaam geweest bij enkele ministeries. Als burgemeester moet je de tijdgeest aanvoelen. Dat begint met luisteren naar mensen, zichtbaar zijn en je niet in het stadhuis opsluiten. Een burgemeester moet niet alleen boven de partijen staan en stressbestendig zijn, maar moet bovenal verbindend zijn en in contact komen met de mensen in de wijk. Oog hebben voor de menselijke maat.”
Op het gebied van financiën is Haan door de wol geverfd en laat hij zich zeker geen knollen voor citroenen verkopen. Hij verwacht op dat vlak geen ‘valkuilen’ tegen te komen. “Ik ben 21 jaar bestuurder en 20 jaar ambtenaar geweest. Zo zie ik bijvoorbeeld bij financiële vraagstukken, wat ik ook wel de ‘Wet van Haan’ noem: hoe kleiner het bedrag, hoe groter soms het gedoe.”

Naar verwachting duurt het waarnemerschap van burgemeester Edo Haan minimaal een jaar. De vader van twee volwassen kinderen en opa van drie kleinkinderen, met een vierde op komst- heeft geen voornemen deze periode voortijdig te beëindigen: ”Dat is niet aan de orde. Ik ben hier in Zwijndrecht burgemeester tot aan de benoeming van de volgende burgemeester.”

Tekst: Jacqueline van Dalen