Afbeelding

Noordkade spectaculair geopend

Lokaal

De invulling van het plein bij de waterbus in Hendrik-Ido-Ambacht is voltooid en daarom werd de Noordkade zoals het project genoemd is op 30 maart door wethouder André Flach op spectaculaire wijze geopend. Wat ruim 2 jaar geleden nog een troosteloos, braakliggend stuk grond bij de halte van de waterbus was, is inmiddels omgetoverd tot een bruisend plein met terrassen en trappen richting de rivier. Het plein grenst aan 2 gebouwen met een modernistisch uiterlijk, waarin onder andere horecagelegenheden, een fitnesscentrum en verschillende maritieme bedrijven zijn of worden gehuisvest. 

Het scheepsslopersverleden van Ambacht
“In 1907 werd het plangebied Antoniapolder, van oorsprong een zoetwatergetijdegebied met griendland en biezengroen ter hoogte van de Noordkade, door mij gekocht”, zo kwam de eerste scheepssloper van Ambacht, Frank Rijsdijk de genodigden voor de opening van de Noordkade in het Bolidt Innovation Centre persoonlijk vertellen. Frank vormde met zijn scheepssloperij de basis voor een van de grootste scheepssloopindustriën van Europa. De Ambachtse scheepssloperijen waren wereldwijd bekend en de 4 grootste sloperijen vormden tussen 1889 en 1989 een eeuw lang het centrum van de Nederlandse scheepssloopindustrie, waar liefst 400 zeeschepen en vele honderden binnenvaartschepen uit alle windstreken werden gesloopt. Onder die schepen bevonden zich ook tal van oorlogsschepen. Professor dr. Jan Hoffenaar van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie vertelde boeiend over een aantal bijzondere marineschepen, die bij de Ambachtse scheepssloperijen zijn gesloopt.

Het scheepsverleden herleeft aan de Noordkade
Om de gedachte aan dit verleden levendig te houden zijn in het ontwerp van de Noordkade tal van verwijzingen naar het maritieme verleden van Ambacht verwerkt. Naast de geheel gerestaureerde historische blauwe havenkraan, die als toegangspoort voor de passagiers van de Waterbus is geplaatst en de zeeboei bij de toegang tot het plein is het Waterkunstwerk te kenmerken als de grootste en de meest ambitieuze maritieme sensatie van West-Europa. Het 70 meter lange en 3 meter brede waterkunstwerk is uitgevoerd met 30 fonteinen, die bij avond worden aangelicht. Het spectaculaire kunstwerk bestaat voor het grootste deel uit 60 harddstenen platen met op elke plaat de namen van 2 in Ambacht gesloopte schepen.

De totstandkoming van de Noordkade
Van het verloop van de bouw van de Noordkade was een mooie film gemaakt, die voor de aanwezigen werd vertoond. Vervolgens schetsten ondernemers R.W. Bol en Jeroen Plaisier samen met wethouder André Flach de ontwikkeling van de Noordkade. Al 10 jaar lang hebben zij samen opgetrokken bij veel ideeën en initiatieven betreffende een ambitieuze invulling van de Antoniapolder. Jeroen wees op de Teunis Stooplaan, die de Noordkade rechtstreeks verbindt met het centrum van het dorp als voorbeeld van het buiten de lijntjes denken en doen bij de realisering van de inrichting van de Antoniapolder. Verder noemde hij de Noordkade de ‘derde entree van Ambacht’. R.W. Bol vertelde over de beweegredenen van hem en Jeroen om hun bedrijf blijvend in hun geboorteplaats te vestigen. Hij roemde de samenwerking van de gemeente met het bedrijfsleven: “Om met elkaar iets hoogs te bereiken moet je met elkaar hoog inzetten”. Hij hoopt dat het ambitieniveau van dit project naar de toekomst bij andere projecten door wordt getrokken. André ging uitgebreid in op de vraag waarom de realisering van een project als de Noordkade 10 jaar in beslag moest nemen. Hij noemde als een van de succesfactoren het grote draagvlak in de gemeenteraad en toonde zich een tevreden mens. 

Een spectaculaire opening
Vervolgens opende hij de Noordkade door met een hamer op een ijzeren scheepsplaat te slaan, waarna een aantal trommelaars minutenlang een tromgeroffel lieten horen. Tegelijkertijd doken een tweetal flyboarders op uit het water en gaven een spectaculaire show weg. Tot slot begonnen de fonteinen van het waterkunstwerk te spuiten. Een waardige opening van een geweldig project!

Tekst en foto’s: Jan O’teur

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding