Afbeelding
Foto: Cees van Meerten FotoExpressie

Oranjevereniging steunt de Voedselbank Hendrik-Ido-Ambacht

Lokaal

Koningsdag begint morgen met de Breakfastrun. Met het inschrijfgeld voor dit hardloopevenement steunt Oranjevereniging Wilhelmina-Juliana dit jaar de Voedselbank. Voorzitters Dick Brouwer van de Voedselbank en Eyup Karso van de Oranjevereniging lichten de samenwerking toe.

Dick Brouwer legt uit dat de al sinds 2008 bestaande Voedselbank in H.I.Ambacht in feite al die tijd een uitgiftepunt was van de Voedselbank in Rotterdam. “Vrijwilligers uit – vooral – verschillende kerken haalden de kratten met boodschappen op uit Rotterdam, waarna er hier nog spullen bij werden gedaan en de levensmiddelen werden uitgedeeld. Dat is steeds meer nodig. Tien jaar geleden kregen zo’n 30 gezinnen ondersteuning via de Voedselbank. Inmiddels delen we aan 80 gezinnen wekelijks 104 pakketten uit. Begin dit jaar heeft de Voedselbank Rotterdam ons bericht dat we een zelfstandige stichting moeten worden. Dat betekent dat we einde van dit jaar zelfstandig binnen en buiten de regio het benodigde voedsel moeten verzamelen om aan de van ons afhankelijke mensen te kunnen uitdelen.” De Voedselbank H.I.Ambacht is inmiddels een zelfstandige stichting met een eigen bestuur. Om aan de vraag te kunnen voldoen wil het bestuur samenwerking zoeken met collega-voedselbanken in Zwijndrecht en Alblasserdam. 

Een praktisch probleem waar de Ambachtse Voedselbank tegen aan loopt is een nieuwe, grotere opslagruimte. Brouwer: “We moeten gekregen voedsel, zoals potten groenten en pakken rijst kunnen opslaan en hebben voor verse spullen diepvriezers nodig. Die ruimte is er niet in de Open Hofkerk, waar we tot dusverre onderdak vonden. We zoeken dus in Ambacht een opslag- en uitgiftepunt van zo’n 200 m2. Daarnaast hebben we transport nodig om pallets met spullen van de overkoepelende Voedselbanken Nederland te kunnen ophalen en vrieskisten om bijvoorbeeld brood in te kunnen opslaan.” Het is duidelijk dat dit alles geld kost. Daarnaast moet de Ambachtse Voedselbank soms noodgedwongen voedsel kopen. “Er zijn de laatste jaren steeds meer mensen afhankelijk geworden van de Voedselbank. Tegelijkertijd krijgen we helaas minder overgebleven spullen van supermarkten en zijn ook de pakketten uit Rotterdam soms schraler. De bijdrage van de Oranjevereniging is dan ook meer dan welkom.” 

Voor Eyup Karso is de hulp van de Oranjevereniging vanzelfsprekend. “We zijn er niet alleen voor de festiviteiten, maar zijn ook maatschappelijk betrokken. Onze hulp mag niet stoppen met een cheque van uit de Braekfastrun. Als Oranjevereniging hebben we relaties en connecties, die we kunnen attenderen op het belang van de Voedselbank en hen te vragen waar mogelijk hulp te bieden.” Karso is ook gemeenteraadslid voor het CDA en zegde toe via die weg ook bij de gemeente aandacht te vragen voor de problemen van de noodgedwongen zelfstandig geworden Voedselbank. 

Tekst: Trudy Wehrmeijer
Foto: Cees van Meerten