Dodenherdenking 2023, Gemeente Zwijndrecht
Dodenherdenking 2023, Gemeente Zwijndrecht Foto: Shane Winsser

Herdenking 4 mei 2023 in Zwijndrecht en Heerjansdam

Lokaal

Twee minuten stilte. Twee minuten om alle slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Dodenherdenking gisteravond in Zwijndrecht en Heerjansdam. 

Bij het oorlogsmonument op het Raadhuisplein in Zwijndrecht hield burgemeester Edo Haan een toespraak. Bij het vredesmonument op De Manning in Heerjansdam sprak locoburgemeester Jacqueline van Dongen de aanwezigen toe. 

Burgemeester Haan vroeg in zijn toespraak aandacht voor de kwetsbaarheid van ons leven in vrijheid: “ Laten we er voor kiezen af en toe stil te staan bij het bijzondere van onze vrijheid en ons blijven inzetten voor die vrijheid. Laten we af en toe kijken wat we kunnen bijdragen aan een verdraagzame samenleving met oog voor elkaar.” 

Eerder op de dag waren er twee korte herdenkingen op de begraafplaats aan de Jeroen Boschlaan in Zwijndrecht en bij de Pietermankerk. Hier legden burgemeester Haan, leden van het Veteranencomité Zwijndrecht/Hendrik-Ido-Ambacht en leden van het 4 en 5 mei Comité Zwijndrecht bloemen bij de acht oorlogsgraven en de graven van dokter Ekelmans, Jan van Twist (omgekomen tijdens een missie in Afghanistan) en bij de herdenkingssteen van de broers Cornelis Pieter de Wit en Pieter Cornelis de Wit (omgekomen in toenmalig Nederlands-Indië).

Bron: gemeente Zwijndrecht