Afbeelding

Samen zijn wij sterk

Lokaal

Het is een zonnige vrijdagmiddag als Henk Boer spontaan, gastvrij en met een glimlach zijn voordeur opent. “Boer is de naam”, zegt hij ronduit, “toepasselijker kan niet, want het boerenleven stroomt door mijn aderen”. In gezelschap van zijn vrouw Hennie en hun dochter Thea vertelt Henk over de dagelijkse bezigheden, de zorg voor zijn vrouw en de liefde voor elkaar. “Hennie en ik doen gelukkig nog heel veel samen want, samen zijn wij sterk”. 

“Begin 2021 is mijn moeder gevallen”, begint Thea te vertellen, “in het ziekenhuis bleek dat zij een heupfractuur had opgelopen. Na maanden van revalidatie en een verblijf in een zorginstelling hebben wij met elkaar besloten moeder naar huis te halen om haar de aandacht, zorg en liefde te geven die zij nodig heeft”. “Ik besefte vanaf het eerste moment dat ik met de keuze Hennie zelf te willen verzorgen een hele verantwoording op mij had genomen”, vertelt Henk, “naast het feit dat mijn vrouw moest revalideren van haar val, bleek ook dat zij meer en meer vergeetachtig werd. Ik was zomaar ineens fulltime mantelzorger. Een duizendpoot kun je wel zeggen: afspraken bijhouden, het huishouden doen en de boodschappen halen. Ik kreeg een nieuw levensdoel, de verzorging van Hennie”.

“Toch staan zij er niet alleen voor”, valt Thea bij, “naast de dagelijkse zorg aan huis en een huisarts die meedenkt, ben ik op zoek gegaan naar activiteiten om de situatie van mijn ouders zoveel mogelijk te verlichten. Ik werd daarbij aangenaam verrast door welzijnsorganisatie Diverz. En dat niet alleen vanwege haar maaltijdservice en personenalarmering, maar ook door het aanbod van ‘Welzijn op Recept’. In overleg met de welzijnscoach van Diverz kwamen wij uit op cognitieve fitness, een activiteit waar mijn moeder nu iedere donderdagochtend in wijkcentrum Xiejezo met heel veel plezier aan deelneemt”.

Hennie glimlacht ondertussen, “ik vind het fijn daar”, zegt zij, “we zijn met een hele leuke groep en ze helpen mij bij alles. We doen daar van alles om goed te blijven bewegen en er zijn veel oefeningen om je geheugen te trainen, zodat je dingen niet zo snel vergeet”. “En natuurlijk ben ik de chauffeur van dienst”, vult Henk enthousiast aan, “ik breng en haal Hennie op en af en toe blijf ik even koffiedrinken om een praatje te maken met de dames die daar komen. Ik zie dat Hennie opgenomen is in de groep, dat geeft mij een goed gevoel. Ja, ik kan gerust zeggen dat de cognitieve fitness van Diverz net dat extra stukje plezier en kleur geeft aan ons leven. Ondanks alle veranderingen zoeken Hennie en ik iedere dag weer naar dingen die wij samen kunnen doen”, vertelt Henk verder, “zo genieten wij bijna dagelijks van een wandeling op en rond onze volkstuin aan de Oude Stationsweg of gaan we mee op een uitje van de donderdagochtend groep van Hennie. Laatst nog zijn we met de groep naar ’t Weetpunt geweest, echt reuze gezellig. Zo zie je maar, wij zitten nog lang niet stil”.

Ook u staat er niet alleen voor
Herkent u het misschien bij uzelf, dat u moeite heeft iets te ondernemen of iets wil veranderen maar niet weet waar u moet beginnen. ‘Welzijn op Recept’ kan dan net dat zetje in de rug zijn dat u nodig heeft. Bewegen, ontmoeten of creatief bezig zijn, het kan dat stukje plezier zijn waar u naar op zoek bent. Uw huisarts of de praktijkondersteuner schijft voor u een welzijnsrecept uit en verwijst u door naar de welzijnscoach van Diverz, mevrouw Ayla Zengin. Samen met haar kunt u ontdekken welke activiteit bij u past. Neem gerust contact op met Ayla, zij is bereikbaar via telefoonnummer: 078 620 60 60. Meer info is ook te vinden op: www.welzijnoprecept.nl.