Afbeelding
Foto:

De Lichtkring, al 65 jaar jong

Lokaal

De lila zitbankjes in de entree verwelkomen je met een gevoel van openheid en vriendelijkheid. Als haast vanzelfsprekend wordt de bezoeker uitgenodigd tot ontmoeting en contact. Ooit in 1958 in gebruik genomen, en sinds een kleine vijftien jaar onderdeel van de Swinhove Groep, straalt De Lichtkring nog altijd de frisheid uit van een jonge dame die vol in het leven staat. 

“Ik denk inderdaad dat de open sfeer die je proeft bij binnenkomst kenmerkend is voor de manier waarop wij binnen De Lichtkring met elkaar omgaan”, legt Harry Tiggelman uit. Als teamleider weet hij als geen ander hoe belangrijk het is dat zaken bespreekbaar zijn. “Iedere dag heb je voor ogen waarvoor je hier bent, afgestemd zijn op onze cliënten en er zoveel mogelijk voor hen zijn”, gaat hij verder, “dat levert goede zorg, welzijn en gezelligheid op”. “Alleen dat is al reden genoeg om op een feestelijke manier bij stil te staan”, zegt Ingrid Scheurwater. Samen met haar collega Marian van der Veen is zij activiteitenbegeleider bij De Lichtkring. 

Met aanstekelijk enthousiasme vertelt Marian vervolgens dat het feest niet lang meer op zich laat wachten. “Toen vorig jaar Swinhove haar 50ste verjaardag vierde vroegen wij ons af hoelang De Lichtkring al bestond. Na wat speurwerk ontdekten wij dat het 21 juli jl. precies 65 jaar geleden was dat de Lichtkring geopend werd. ‘Daar gaan wij wat mee doen’, was direct onze reactie”. “Zo gezegd zo gedaan”, gaat Ingrid verder, “wij zijn gaan brainstormen en hebben uitgezocht wat zo’n feestelijk moment zou gaan kosten. Dankzij de bijdragen van de Swinhove Groep en de stichting Vrienden van de Swinhove Groep en de opbrengsten van een door onszelf georganiseerde loterij- en patatdag kunnen wij de cliënten van De Lichtkring, hun familie en de vrijwilligers straks een fantastische feestweek aanbieden”.

“Eigenlijk willen wij niet te veel verklappen, maar vooruit laten wij iets meer dan een tip van de sluier oplichten”, zegt Marian, “van maandag 4 september tot en met zaterdag 9 september is het een week lang feest in De Lichtkring. Met steeds onze cliënt als uitgangspunt is er in die week een gevarieerd programma voor iedereen”. “Maandagochtend openen wij de week met gebak”, vertelt Ingrid, “om in de middag te genieten van een optreden van het Swinhove koor. Op dinsdag komt de paardentram op bezoek, dan maken wij met zijn allen een tochtje door de wijk”. “Op woensdag is er patat van de Patatkraam”, glimlacht Marian, “en ’s middags komt, onder het genot van een ijsje, troubadour Gerrit Jansen een feestje bouwen”. “En wat dacht je van donderdag met de muzikale bingo en vrijdag als de Vreugdefabriek speciaal voor onze ouderen plaatjes draait van vroeger”, vult Ingrid aan, “daarnaast is er elke dag wel een hapje of een drankje. Zaterdag sluiten wij dan af met een spetterende playbackshow en een palingrokerij”. 

Al wandelend door de hal passeert een vitale dame, “ik hoor jullie zo praten, maar wat een mooi programma zeg, mijn complimenten. Dit is nu een sprekend voorbeeld van hoe het er in De Lichtkring aan toe gaat”, gaat zij verder, “ik zal je zeggen ik woon zo heerlijk hier op deze mooie locatie, en er worden zoveel leuke dingen gedaan. Nou, reken maar dat wij met zijn allen het zoveel jarig bestaan uitgebreid gaan vieren, wij zien er reikhalzend naar uit”.
“Dit horen wij nu vaak van onze cliënten en hun familieleden”, zegt Ingrid, “ en daarom zijn wij best een beetje trots op wat wij iedere keer weer neerzetten en bereiken in De Lichtkring”. “Zo gaan wij dagelijks voor een lach op gezichten van mensen”, zegt Marian tenslotte, “want De Lichtkring doet ons hart sneller kloppen”.

“Iedere dag heb je voor ogen waarvoor je hier bent, afgestemd zijn op onze cliënten en er zoveel mogelijk voor hen zijn”