Afbeelding

Een nieuwe burgemeester op komst

Lokaal

We staan er met elkaar vermoedelijk nauwelijks bij stil, maar sinds 1 december vorig jaar heeft Ambacht geen ‘echte’ burgemeester meer. Burgemeester J. Heijkoop heeft per 1 december 2022 ontslag gekregen omdat hij in april jl. de pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar bereikt heeft. Op verzoek van de Commissaris van de Koning heeft hij ermee ingestemd (dank daarvoor!) om nog tot november a.s. in functie te blijven. 

Intussen is er hard gewerkt om tijdig een nieuwe burgemeester te hebben. Afgelopen voorjaar heeft de Ambachtse gemeenteraad een zgn. profielschets opgesteld, te zien als een opsomming van een aantal belangrijke gewenste kwaliteitseisen. In de Nederlandse Staatscourant heeft een oproep gestaan om te solliciteren. Zeven personen hebben dit gedaan. Na overleg met de Commissaris van de Koning heeft een commissie uit de gemeenteraad met een aantal sollicitanten een gesprek gehad. Deze vertrouwenscommissie bestond uit één raadslid van alle fracties in de  gemeenteraad, aangevuld met enkele adviseurs. 

Intussen zal deze commissie ongeveer zover zijn dat zij twee kandidaten hebben uitgekozen die huns inziens het beste bij dit profiel passen. Het is de bedoeling dat de commissie de twee meest geschikt geachte kandidaten op een zgn. voordracht plaatst. Op donderdag 14 september a.s. om 20.30 uur is er een openbare vergadering. Dan wordt bekend gemaakt welke kandidaat de gemeenteraad op de eerste, c.q. twee plaats verkiest. Het is de gewoonte dat de minister van Binnenlandse Zaken de eerste persoon benoemt.

In 1988 was er bij het vertrek van burgemeester Hof voor het eerst sprake van inbreng vanuit de gemeenteraad bij een burgemeestersbenoeming. Er is toen een vertrouwenscommissie ingesteld die betrokken werd bij de benoeming van een opvolger. Daarvoor was het gebruikelijk dat zo’n benoeming volledig buiten gemeentelijke inbreng om ging. Als ‘Den Haag’ de benoemingsprocedure rond had ging er een telefoontje naar het gemeentehuis met de verrassende mededeling wie er benoemd was.

In verband met het vertrek van burgemeester Heijkoop organiseert het Historisch Genootschap van 14 oktober tot 18 november een speciale tentoonstelling over de vijftien burgemeesters die Ambacht sedert 1855 gehad heeft. Van alle burgemeesters is te zien wat zij zoal voor de gemeente betekend hebben. Op 24 oktober a.s. hoopt Arie Verhoeven het een en ander te vertellen over burgemeester Spoor, één van Ambachts bekendste burgemeesters. U kunt zich hiervoor opgeven via info@historhia.nl.. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. Welkom!

Historisch Genootschap

Arie Verhoeven

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.