Patrick van der Giessen
Patrick van der Giessen Foto: Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

Ambachter Patrick van der Giessen nieuwe burgemeester

Lokaal

Patrick van der Giessen wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht. Met de 49-jarige Van der Giessen krijgt de gemeente een burgemeester die er geboren en getogen is en de gemeente en zijn inwoners als zijn spreekwoordelijke broekzak kent.. 

Van der Giessen was een van de zes kandidaten met wie de Vertrouwenscommissie, bestaande uit de fractievoorzitters van de partijen in de raad, heeft gesproken. Toch was het zeker niet vanzelfsprekend dat zijn zouden kiezen voor ‘oude bekende’ Patrick van der Giesen, zo liet Leo Patschorre (SGP/CU), voorzitter van de Vertrouwenscommissie weten. Hij deed donderdagavond in een openbare raadsvergadering uitgebreid verslag van de gevolgde procedure. Na een eerste gespreksronde bleven drie kandidaten over. Een daarvan, een vrouwelijke kandidaat met burgemeesterservaring, trok zich zelf terug. Met de twee overgebleven kandidaten is een tweede, uitgebreid gesprek gevoerd. Daarbij lag het accent op hun rol als boegbeeld binnen de gemeente. Na die gesprekken was de conclusie van de Vertrouwenscommissie dat deze Patrick van der Giessen , gezien de profielschets en de huidige politieke situatie, zou voordragen als nieuwe burgemeester. Donderdagavond heeft de voltallige gemeenteraad hierover vergaderd en de conclusie van de Vertrouwenscommissie daarbij gevolgd. De Vertrouwenscommissie noemt Van der Giessen intelligent, enthousiast en gedreven en een echte verbinder. Ook wordt zijn werklust genoemd en het vermogen om zich te focussen op zaken die gedaan moeten worden. Verwacht wordt dat de rol van betrokken burgervader bij hem zal passen. Andere kwaliteiten die in het verslag van de Vertrouwenscommissie worden genoemd zijn: aansluiten, mensen laten aarden, vertrouwen schenken en krijgen. 

Patrick van der Giessen zelf kan de benoeming op donderdagavond nog nauwelijks geloven. “Wat een verrassing en wat een eer”, zo luidt zijn eerste reactie. “Natuurlijk weet ik dat ik heb gesolliciteerd maar deze avond voelt het nog onvoorstelbaar dat ik uiteindelijk ben gekozen”. 

Zowel de gemeentelijke organisatie als de nieuwe burgemeester zullen niet lang aan elkaar behoeven te wennen. Patrick van der Giessen was eerder tien jaar raadslid voor het CDA en later twee jaar collegelid. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn vader Henk van der Giessen, die eerder ook raadslid en wethouder was. “Ik ken de collega’s, de raad en de ambtelijke organisatie”. 

Veel Ambachters zullen ook Patrick van der Giessen kennen. Hij groeide op in het dorp, ging naar de toenmalige Prins Willem Alexander school en fietste in zijn middelbare schooltijd naar het Develsteincollege in Zwijndrecht. Daarna studeerde hij rechten aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Van kind af aan is hij – net als zijn overleden ouders Henk en Franny van der Giessen – actief in en bij volleybalvereniging Vollido. 

Marijke Gommans van D66 kent als langst zittend raadslid Patrick van der Giessen al vele jaren. “Zijn openheid, eerlijkheid en rechtsvaardigheids gevoel kwamen in de gesprekken duidelijk naar voren, echter ook zijn leergierigheid en het geinteresseerd zijn in de mens waren duidelijk sterke kanten die maken dat hij als burgemeester van Ambacht veel zal kunnen bereiken”, zo onderstreept zij de woorden van de Vertrouwenscommissie.

Fractievoorzitter Wenny van der Hee van het CDA is vanzelfsprekend blij met Patrick van er Giessen als nieuwe burgemeester van ‘ons Ambacht’. “De eerste burgemeester van Ambachtse bodem, staand in het hart van de samenleving en met het hart op de goede plek. Echt de beste burgemeester voor ons dorp. Enthousiast, een verbinder en respectvol vernieuwer. We hebben vertrouwen in hem en wensen hem alle succes toe in zijn nieuwe functie”. 

De installatie van de nieuwe burgemeester staat gepland voor 24 november. Tot die tijd blijft Jan Heijkoop waarnemend burgemeester. 

Tekst: Trudy Wehrmeijer
Foto: Corine van Driel

Leo Platschorre
Afbeelding

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.