Inspreekster Corinne Bruin: ‘Na 14 maanden wonen in Ambacht zie ik al een toename van zwerfafval.’
Inspreekster Corinne Bruin: ‘Na 14 maanden wonen in Ambacht zie ik al een toename van zwerfafval.’

Maatschappelijke instellingen: Geef ons alsjeblieft eigen afvalpas

Lokaal

Veel Ambachtse gemeenteraadsvergaderingen gaan voorbij zonder dat burgers komen inspreken, maar maandagavond waren het er maar liefst vier. Drie van hen stelden dezelfde vraag: geef ons alsjeblieft een eigen pas voor de afvalcontainer. Zij spraken namens het Historisch Genootschap, de Voedselbank en een verbond van kerken.

Maatschappelijke instellingen produceren een bescheiden hoeveelheid restafval, maar kunnen geen eigen pasje krijgen. Dat kunnen alleen huishoudens. Tot nu toe namen vrijwilligers van deze organisaties het afval dan maar mee naar huis. Zodra per 1 januari elke opening van de containerklep geld kost, neemt die bereidheid af.

Wethouder Ralph Lafleur liet op de smeekbede weten dat hij het heeft onderzocht, maar het kan niet. Althans, hij kan het niet. HVC geeft de pasjes uit en de wet zou verbieden dat instellingen er een krijgen. Het CDA riep in een motie het college op om dit alsnog te regelen, aangezien voor scholen ook een uitzondering geldt en omdat de instellingen gewoon voor hun inworpen zullen betalen. De motie werd voorlopig aangehouden, nadat de wethouder zei het nog eenmaal goed uit te zoeken.

Lekker dorps
De vierde inspreekster was de nieuwe Ambachtse inwoonster Corinne Bruin. Zij sprak haar zorgen uit over zwerfafval en het recycletarief. “Wij zijn in Ambacht komen wonen omdat we het lekker dorps vinden, maar vooral opgeruimd en schoon. In slechts veertien maanden neem ik nu al een grote verandering waar, in de vorm van overlast en zwerfafval.” Bruin gaf aan niet te begrijpen waarom in haar situatie de kosten van afval juist toenemen, terwijl afval scheiden goedkoper zou worden. Ook had ze gemerkt dat de HVC-app soms zakken van 60 liter registreert, terwijl ze een inworp van 30 liter doet. HVC zou niet reageren op de klacht. De inspreekster kreeg als antwoord dat ze nog niet goed genoeg haar afval scheidt en gebaat kan zijn bij een afvalcoach. De app en de inworpen zal Lafleur bespreken met HVC.

Tarief en indexatie
Maandagavond werd het basistarief van het restafval voor 2024 vastgesteld op 254,58 euro voor een eenpersoonshuishouden en 368,98 euro voor een meerpersoonshuishouden. Daarmee gaan de afvalkosten ook voor goede afvalscheiders amper omlaag. Dit komt doordat meteen ook een periodieke verhoging van 8 procent (indexatie) wordt doorgevoerd. Realistisch Ambacht diende een motie in om in elk geval die verhoging eenmalig tegen te houden, zodat inwoners een stimulans krijgen om te scheiden. Wethouder André Flach liet weten dat dit niet kan, omdat dan later een tekort ontstaat. Flach: “We helpen huishoudens komend jaar al met een extra tegemoetkoming voor afvalkosten, uw wens is dus al ingewilligd.” Alleen de PvdA steunde de motie. De afvaltarieven werden vastgesteld zoals gepland, met tegenstemmen van Realistisch Ambacht, PvdA en EVA.

Zondagsopening
D66 deed nog een heel ander voorstel: om eenmalig de winkels te laten openen op de zondagen 24 en 31 december. Met alleen steun van Realistisch Ambacht, PvdA en EVA haalde dit het niet. Voor winkelen op zondag is deze raadsperiode geen ruimte. Voor evenementen wel. De VVD opperde dat ondernemers op die zondagen ook een evenement kunnen organiseren, zoals een markt.