Afbeelding

Op de fiets naar Heerjansdam!

Lokaal

Burgemeester Edo Haan bracht afgelopen woensdag een bezoek aan Heerjansdam. Hij werd rondgeleid op christelijk kindcentrum De Rank en de openbare Koningin Julianaschool. Beide scholen zitten onder één dak. Van school ging de burgemeester naar woonzorgcentrum Midden-Inn, waar hij kennismaakte met enkele bewoners, vrijwilligers en personeelsleden.

Een mooi moment was de onthulling van het monument ‘Zelfbouwers’. In de jaren ‘50 was er woningnood en bouwde een groep van 13 Heerjansdammers in hun vrije tijd 13 woningen, waar ze zelf in gingen wonen. Een monument als symbool voor de wederopbouw na de oorlog, zelfinitiatief en burgerparticipatie. Door de tand des tijds ging het monument verloren. Op initiatief van het Historisch Genootschap Heerjansdam en de Dorpsraad is er een nieuw monument gemaakt en op dezelfde plek, op de hoek van de Ds. J.A. Visserstraat en de Nijverheidsstraat teruggeplaatst.

Heel bijzonder was dat twee zelfbouwers van het eerste uur, de heren Jan van Dijk en Rinus van der Ree, beiden inmiddels op respectabele leeftijd, onder grote belangstelling van hun dorpsgenoten het monument onthulden.

Burgemeester Haan sprak bij de onthulling zijn waardering uit voor de terugkeer van het monument: “Zo houden we met elkaar de geschiedenis levend en is het DNA van Heerjansdam, niet praten maar doen, handen uit de mouwen, voor iedereen zichtbaar.” Na afloop werd er met elkaar nagepraat in de Dorpskerk.

Bron + foto’s: Gemeente Zwijndrecht 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding