De Kerstnachtdient in Ambacht vindt plaats in de Dorpskerk.
De Kerstnachtdient in Ambacht vindt plaats in de Dorpskerk. Foto: Hans Brouwer

Kerstnachtdienst in Dorpskerk

Lokaal

“Of mensen nu geregeld in de kerk komen of één keer per jaar, één ding hebben veel mensen gemeen: ze zoeken perspectief. Er is oorlog, mensen hebben het moeilijk, we zoeken hoop en vrede op aarde”. Dit zeggen Anneloes en Floris Vlasblom, die in Ambacht de dienst op kerstavond organiseren: om 21.00 uur in de Dorpskerk.

“We vinden dat we dit als een groep jonge kerkgangers moeten organiseren, omdat wij denken dat we als kerk hoop, perspectief en houvast kunnen bieden”. Heel veel kerken hebben op zondag 24 december wel een middagdienst, maar in de Dorpskerk is het traditie om op kerstavond een dienst te organiseren. Voor veel mensen is de kerstnachtdienst een speciale belevenis of traditie. De uitnodiging aan Ambachters om te komen is welgemeend, voor mensen binnen of buiten de kerk. “We proberen een laagdrempelige en herkenbare dienst te organiseren. We willen als Dorpskerk de kerk voor iedereen zijn. Met al je vreugde, verdriet, dankbaarheid of eenzaamheid, ben je van harte welkom! We vinden dat het nu nog meer dan anders de tijd is om als kerk te laten zien dat je er bent, zonder opdringerig te zijn. We kunnen troost en hoop bieden. Voor iedere moeilijke situatie is niet een pasklaar antwoord maar de Kerstboodschap kan daar wel een houvast in zijn”.

Het thema van de dienst is “Ga Mee!”. Anneloes en Floris zullen de bezoekers welkom heten. Daarna wordt er vooral veel gezongen. “Herkenbare liederen, ook voor mensen die heel lang geleden in een kerk waren”, zo belooft Anneloes. Een aantal jongens speelt trompet en wat jongeren uit de gemeente doen mee in de muziekgroep. Bijzonder is dat de dienst met en door leden van de kerk wordt georganiseerd, ook de overdenking en de lezing van het Kerstverhaal. “Met het kerstverhaal van 2000 jaar geleden, streven we ernaar een brug te slaan naar de hedendaagse maatschappij, doordrongen van polarisatie. Het Kerstverhaal is verre van goedkoop of sprookjesachtig; het is eerder een roep om tegenwicht te bieden aan de verdeeldheid die de wereld lijkt te beheersen. Er is ondanks veel ellende ook nog veel om dankbaar voor te zijn. Met elkaar willen we de hoop vieren. Soms zijn de Kerstdagen voor mensen moeilijk maar hoop kan de steun en kracht geven om deze dagen door te komen. Het Kerstfeest is ook het feest van het licht”.

De dienst in de historische Dorpskerk op zondag 24 december duurt van 21.00 tot 22.00 uur. Er is bewust voor dit tijdstip gekozen, zodat families eerst met elkaar kunnen eten en dan naar de kerstnachtdienst kunnen gaan.De dienst staat uitdrukkelijk open voor iedereen, kerkelijk of niet.

Tekst: Trudy Wehrmeijer
Foto: Hans Brouwer