Foto: Teun Rijsdijk
Foto: Teun Rijsdijk

Laatste dienst in de Opstandingskerk

Lokaal

Na ruim 133 jaar een vaste plaats van samenkomst geweest te zijn voor de Gereformeerde kerk van Rijsoord is op zondag 14 januari 2024 een laatste dienst gehouden in het fraaie kerkgebouw aan de Rijksstraatweg in Rijsoord.

Door vergrijzing en het daardoor sterk teruglopend ledental heeft de gemeente enige jaren geleden een fusie traject ingezet met de Protestantse Gemeente De Levensbron in Ridderkerk. Dit heeft erin geresulteerd dat vorig jaar gezamenlijk een predikant werd beroepen en ook gedurende de laatste 1,5 jaar alle erediensten gezamenlijk werden gehouden, afwisselend in beide kerkgebouwen.

De beslissing is genomen om van het kerkgebouw in Rijsoord afscheid te nemen en samen als nieuwe gemeente verder te gaan in het gebouw De Levensbron aan de Jan Luykenstraat in Ridderkerk.

Op zaterdag 13 januari vond er een fijne informele gemeentebijeenkomst plaats waarin alle vier organisten van de gemeente hun muzikale acte de-présence gaven en via de beamer een mooi overzicht van vele activiteiten van de laatste 70 jaar werd gepresenteerd. De bijeenkomst werd afgesloten met een voortreffelijke maaltijd.

Ruim 400 aanwezigen woonden de dienst op 14 januari bij, waarbij het kerkgebouw werd ‘onttrokken aan de erediensten’. Hieronder veel oud-gemeenteleden, oud-predikanten en burgemeester Marco Oosterwijk. Het werd een prachtige sobere dienst waarbij alle belangrijke liturgische elementen op plechtige wijze de kerkzaal uitgedragen werden, onder het gezang van een pelgrimslied. Het was voor veel gemeenteleden een emotioneel gebeuren, maar dankbaarheid overheerste en de gemeente gaat vol vertrouwen gezamenlijk met alle gemeenteleden van De Levensbron de toekomst in.

Afbeelding