Gele PBD zakken, die met een halslabel blijven 'hangen' worden in het weekend door katten en vogels opengescheurd.
Gele PBD zakken, die met een halslabel blijven 'hangen' worden in het weekend door katten en vogels opengescheurd.

HVC neemt foute PBD zakken niet mee!

Lokaal

Op vrijdag, 19 januari heeft HVC, zoals ze elke week in Hendrik-Ido-Ambacht doen, de gele PBD afvalzakken weer opgehaald. Tot ontsteltenis en ergernis van veel inwoners werden deze keer evenwel niet alle zakken meegenomen, maar werden een aantal zakken, voorzien van een halslabel weer aan de kroonhaken ophangen. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Katten en vogels, die de zakken openscheuren, waardoor het vuil overal verspreid komt te liggen. Wat is de bedoeling van deze actie en wie ruimt de rommel op? Zo vroeg menigeen zich in Ambacht af. Wij vroegen het aan HVC. 

Het recycletarief als boosdoener?
Er zijn in Ambacht ongetwijfeld nog steeds mensen die, ondanks alle voorlichting, nog steeds geen idee hebben wat je wel en wat je niet in de gele PBD zakken mag stoppen. Of het interesseert ze gewoon niet. Maar er zijn ook mensen die bewust afval, dat in de restafvalbakken hoort te worden gegooid of naar de mileustraat dient te worden gebracht, in de gele zakken stoppen omdat deze immers ‘gratis’ worden opgehaald, terwijl voor de zakken restafval vanaf 1 januari van dit jaar 2,50 euro per 60 liter zak moet worden betaald. Van die mensen kan je zeker niet verwachten  dat zij de zakken, die HVC niet meeneemt terug gaan halen. Maar dat geldt ook voor de anderen. De vraag is dan ook, wat HVC met deze actie denkt te bereiken?

Slecht voor het milieu
Robert Bot, Marketing- en communicatiespecialist van HVC reageert als volgt op onze vragen: “De PBD-zakken worden in opdracht van de gemeente in de komende tijd elke week door de chauffeurs en bijrijders van HVC op inhoud gecontroleerd. Zakken waarvan de inhoud niet klopt worden gelabeld met een halslabel, waarop precies staat waarom de zak eigenlijk zo niet kan worden aangeboden en in het verwerkingsproces van PBD-afval zal worden afgekeurd. We doen dit omdat afgekeurde zakken alsnog bij het restafval zullen terechtkomen. Restafval wordt verbrand en daarmee keert ook het herbruikbare gedeelte van het afval uit de zak niet terug als nieuwe grondstof. Dat is slecht voor het milieu”.

De zakken worden alsnog opgehaald
“Het is niet zo dat de zakken blijven hangen totdat de eigenaar de inhoud of de drager van het afval heeft aangepast. De zakken met halslabel worden de volgende werkdag - dat is meestal maandag - opgehaald door een inzamelauto voor restafval in plaats van plastic, blik en drinkpakken (pbd). De zakken met halslabel blijven tot die tijd hangen om omwonenden attent te maken op de reden waarom deze zak niet is meegenomen met de PBD-inzameling. We willen met het halslabel preventief te werk gaan en het signaal geven aan alle bewoners van Hendrik-Ido-Ambacht dat het goed scheiden en aanbieden van afval en dus ook PBD, uitermate belangrijk is voor het milieu”, aldus Robert.

De inzamelaars van de restafvalwagens nemen ook de door opengescheurde zakken ontstane rommel mee. De gemeente heeft inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht om dezelfde reden en met klem al eerder verzocht om zakken niet buiten de aangegeven aanbiedtijdstippen op te hangen aan de kroonhaken.

Geen handhavingsmaatregel
“De actie met de halslabels is geen handhavingsmaatregel, maar een dringend advies aan inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht om goed te kijken wat er bij het PBD-afval mag en wat niet. Er wordt op het label ook verwezen naar de website van HVC, waarop te vinden is wat er bij het PBD-afval mag en wat niet. In de HVC-app, op de website van HVC en de gemeente en op de sticker op de lantarenpalen is tevens te vinden wanneer de zakken aan de kroonringen mogen worden gehangen”, vertelt Robert tot slot. Meer informatie over wat wel en wat niet in de PBD-zak thuishoort is te vinden op: https://www.hvcgroep.nl/afval/afval-scheiden/plastic-blik-drinkpakken.

Tekst: Jan O’teur
Foto’s: Ingestuurd door inwoner

H.I.Ambacht

Op het halslabel staat waarom de PBD-zak niet is meegenomen.