De gemeenteraad van Ambacht in vergadering bijeen.
De gemeenteraad van Ambacht in vergadering bijeen. Corine van Driel

Cascade als ontmoetingsplaats

Lokaal

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandag heeft de raad ingestemd met het voorlopig ontwerp van een grote verbouwing van Cascade en met een nieuwe visie op het schoolzwemmen. Ook werd fractievoorzitter Leo Platschorre (SGP/CU benoemd tot wethouder. In zijn plaats werd Corné Bezemer benoemd tot raadslid.

Door de benoeming van Platschorre als wethouder telt het college nu weer vier wethouders. Met zijn voordracht (ter vervanging van de in november in de Tweede Kamer gekozen André Flach) heeft de SGP/CU gekozen voor een tijdelijke oplossing voor de opengevallen wethouderspost. In de tussentijd zoekt de partij naar een definitieve kandidaat voor de post van wethouder.

Cascade
Bij de vorming van het nieuwe college in 2022 is afgesproken om Cascade te revitaliseren. Het college wil dat Cascade een multifunctionele ontmoetingsplaats is voor alle Ambachters: het hart van Ambacht. In de visie van het college moet Cascade meer dan nu een levendige plek worden waar mensen graag naartoe komen en waar ze ook graag verblijven. “Het moet een aantrekkelijke en betekenisvolle plek worden om elkaar te ontmoeten. We willen mensen naar deze plek trekken én zorgen dat ze daar ook met plezier langer verblijven”, zo staat het in het collegeprogramma.

Tegelijkertijd heeft het in 1998 opgeleverde gebouw groot onderhoud nodig en moet het gebouw duurzamer worden. Inmiddels is er een voorlopig ontwerp gemaakt, waarbij ervoor is gekozen voor onder meer een grote centrale ingang, een ruime centrale hal met onder andere horeca. Er is dan geen ruimte meer voor de kantoren voor het wijkteam, jeugdzorg en het consultatiebureau. In de plannen zouden die kunnen verhuizen naar ruimtes in het gemeentehuis. Cascade zou moeten worden aangesloten op het warmtenet van HVC, zonnepanelen krijgen en beter worden geïsoleerd. De gemeenteraad ging akkoord met het voorlopig ontwerp. Vooral de extra horecagelegenheid kon op veel bijval rekenen. Wel klonken er zorgen over de kosten en de haalbaarheid van de plannen. In de plannen is ook al een rijtje bezuinigingen opgenomen. Verschillende partijen pleitten ervoor om nog eens goed te kijken of het wijs is één grote luchtbehandelingskast te plaatsen in plaats van twee kleinere. De aansluiting op het warmtenet baarde Realistisch Ambacht en de VVD zorgen. Zij vrezen dat HVC het warmtenet niet in 2026 klaar heeft als de verbouwing van Cascade klaar is. In dat geval een gasgestookte noodoplossing te realiseren vindt met name Realistisch Ambacht onzin. “Laten we dan gewoon aan de gasaansluiting blijven”. Wethouder Steven van Die legde uit dat er een samenwerkingsovereenkomst is met HVC. “We hebben als gemeente een voorbeeldfunctie voor wat betreft aansluiting op het warmtenet. We willen dat HVC begin 2026 zorgt dat Cascade kan worden aangesloten op het warmtenet”.

Schoolzwemmen
De raad is akkoord gegaan met een nieuwe visie op het schoolzwemmen. Daarbij gaat het niet langer om dat de kinderen een A en B diploma halen maar dat zij watervrij worden en – belangrijker nog – zich kunnen redden en weten wat ze moeten doen als ze onverhoopt in het water terecht komen. Er is overleg geweest tussen gemeente, scholen, schoolbesturen, zwembad, Hi5 om tot dit voorstel te komen. Realistisch Ambacht is een van de voorvechters van het schoolzwemmen nieuwe stijl. “Er is tegenwoordig te weinig tijd om tijdens het schoolzwemmen A, laat staan B te halen. We willen wel dat kinderen zich kunnen redden in het water”. De gemeente vindt het behalen van zwemdiploma’s een taak van de ouders. Wel is erop aangedrongen dat voor gezinnen die dat niet kunnen betalen bijdragen van Stichting Leergeld mogelijk zijn.

Tekst: Trudy Wehrmeijer