Combineer lang bloeiende planten met winterbloeiers.
Combineer lang bloeiende planten met winterbloeiers.

Groene kleine tuinen

Lokaal

Juist een kleine tuin kun je heel groen, verkoelend, kindvriendelijk en ontzettend interessant maken. Grijp je kans en wees trots op je postzegeltuintje.

Groen verkoelt. Door verdamping en schaduw maken planten, struiken en bomen de tuin meetbaar kouder in hete zomers. Water verkoelt en zorgt voor leven in de tuin. Zelfs met een piepkleine vijver trek je allerlei salamandertjes, libellen, padden en kikkers. Vogels drinken graag uit een waterschaal. Als het bevalt, kun je later alsnog iets groter gaan.

Maak keuzes in een kleine tuin
Of je nou een geveltuin, kleine bedrijfstuin of achtertuin hebt, voor allemaal geldt: maak keuzes. Het hoofddoel van de tuin gaat voor. Een bedrijfstuin en geveltuin vormen vaak een visitekaartje en maak je liefst jaarrond interessant.

Voor tuingenieters is het terras het belangrijkste onderdeel. Bepaal de minimale omvang en ideale plek voor je terras. Daar plaats je een tafel met stoelen, zodat je heerlijk kunt dineren. Genieten van de ochtend- of avondzon kan op een (opklapbaar) bankje. Of verplaats simpelweg je stoel gedurende de dag.

Zorg rondom het terras voor (kleine) stroken groen. Zo nemen de planten weinig ruimte in, maar zit je veel aangenamer. Een leuk effect krijg je als je het terras niet direct tegen je woning plaatst. Uitzicht vanuit de woonkamer op groen werkt rustgevend.

Is een kindvriendelijke tuin het hoofddoel? Bedenk dan of er vlakbij een speeltuin is en je de schommel achterwege kunt laten. Een trampoline neemt veel ruimte in, een rekstok is een creatief alternatief. Een zandbak onder een zelfgemaakte wilgentenenhut geeft schaduw en veel speelplezier.
Plantkeuze
Ga de hoogte in. Met klimplanten tegen schutting, overkapping of pergola oogt het al snel veel groener. Kijken naar groen heeft een ontspannende werking.

Stem de planten goed op elkaar af. Grote bladeren vormen een rustpunt voor het oog. Combineer lang bloeiende planten met winterbloeiers. Kies eens een winterbloeiende struik als eyecatcher, zoals de oersterke gele kornoelje (Cornus mas). Met zijn bessen lokt hij volop vogels. Dit geldt ook voor veel andere struiken, bomen en klimplanten met bessen.

De bloeitijd van de tuin verleng je door vroege bloembollen toe te voegen. Krokussen en sneeuwklokjes vermeerderen zich eenvoudig en bloeien al vanaf februari. Zo is de tuin jaarrond interessant voor jou en allerlei vlinders en bijen.

Een boom is ook in een kleine tuin een aanrader. De schaduw van een boom is aangenamer dan van een parasol. Kies geen snelgroeiende woudreus, maar een boompje dat van nature kleiner blijft, zoals een appelboom of meidoorn.

Finishing touch
Als je de belangrijkste dingen hebt uitgedacht, kun je het spannender maken. Voorkom dat je in één oogopslag de gehele tuin kunt zien door een struik of hoog siergras tactisch te plaatsen. Speelse, golvende vormen van paden en borders ogen veel ruimtelijker dan een strakke rechte tuin. Glooiingen kun je ook in een kleine tuin toepassen. Maak het geheel af met verborgen staptegels of een geheim kinderpad.

Lianne Groeneveld van Vergroenster schrijft regelmatig in de Brug over vergoenen en tuinen. Meer handige tips zijn te vinden via www.vergroenster.nl/blog