Hand of a voter putting vote in the ballot box. Election concept.
Hand of a voter putting vote in the ballot box. Election concept.

Realistisch Ambacht geeft stevig stemadvies

Lokaal

Gemeentelijke fracties en partijen mengen zich amper in de provinciale verkiezingen, in tegenstelling tot de landelijke politiek. In Hendrik-Ido-Ambacht geeft de grootste oppositiepartij Realistisch Ambacht op haar social media desalniettemin als enige een zeer uitgesproken stemadvies aan burgers: “Ga alstublieft stemmen, want elke niet uitgebrachte stem speelt het kabinet enorm in de kaart. Stem op een partij die niet bereid is het huidige kabinetsbeleid te blijven steunen.”

Realistisch Ambacht somt vervolgens een groot aantal dossiers op waarin naar haar idee het huidige kabinet faalt: migratie, stikstof, gas, pensioenen enzovoort. De partij zegt zich ervan bewust te zijn dat de provinciale verkiezingen niet gaan over de regering. “Maar indirect wordt woensdag ook de Eerste Kamer gekozen en die kan als enige dit kabinet de voet dwars zetten”, zegt fractievoorzitter Oene Doevendans. “Het kabinet voelt dat heel goed aan, want je ziet overal kopstukken van landelijke partijen de boel proberen te sussen terwijl ze zelf helemaal niet verkiesbaar zijn. Waarom zouden wij als fractie in de gemeenteraad dan niet mogen adviseren over wat er op het spel staat?”

De Ambachtse lokale partij denkt dat de zogenoemde ‘afgehaakte kiezer’, die het vertrouwen heeft verloren in de politiek, het verschil kan maken. “Juist de mensen die er niet meer in geloven, zijn degenen die verandering kunnen brengen”, zegt Doevendans. “Als die groep met een kritische stem tegen het kabinet de opkomst zou weten te vergroten van 50 naar 60 procent, dan raakt de huidige coalitie in de Eerste Kamer haar meerderheid kwijt. Vanaf dat moment keert de democratie in elk geval dáár een stukje terug. Het kabinet kan met het huidige rampzalige beleid dan in elk geval niet nog twee jaar z’n gang gaan.” Volgens Realistisch Ambacht is hiervoor nodig dat kiezers niet stemmen op de huidige vier regeringspartijen, maar ook niet op de PvdA en GroenLinks, “die staan te popelen om het kabinet steun te geven”.