Overhandiging van de aanbevelingen door William Kooiman en en Raymond van Genderen aan wethouder Tycho Jansen
Overhandiging van de aanbevelingen door William Kooiman en en Raymond van Genderen aan wethouder Tycho Jansen

Armoede is niet enkel een gebrek aan geld

Lokaal

Stichting Via Cultura wil met communicatieproject ‘Over en uit armoede!’ de armoede voor gemeente Zwijndrecht zichtbaar maken en daarmee de onverschilligheid in de samenleving bestrijden. De mensen die het goed hebben, beseffen te weinig wat armoede in de concrete realiteit betekent. De filmportretten, straatinterviews, billboards en talkshows moeten dat duidelijk maken en zijn tegelijkertijd een oproep tot solidariteit. Het is uitermate belangrijk dat die subjectieve kant van de armoede in beeld komt en dat er naar oplossingen wordt gezocht. Met de constateringen uit die fora gaan we aankloppen bij gemeente”, aldus Ilse Schrier. 

Aanbevelingen
Via Cultura doet acht aanbevelingen “Bij de geportretteerden hebben we analytisch gezocht naar de oorzaken en achtergronden van de armoede en zijn we ons gaan richten op de juiste antwoorden, aanbevelingen voor een betere preventie en bijgevolg de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. De verhalen vergroten de herkenbaarheid voor de doelgroep en zo’n analyse maakt duidelijk dat de toename van de armoede vandaag de dag niet toevallig is, maar het gevolg van de wijze waarop we onze politiek, onze economie en ons sociaal systeem organiseren”, vertelt Schrier. Wethouder Tycho Jansen: “Het verhaal is nodig om de dienstverlening steeds beter te maken. De juiste hulp op de juiste plek “

Risico op armoede of sociale uitsluiting
Via Cultura vindt het belangrijk dat niet alleen ‘over de mensen in armoede wordt gesproken’, maar dat mensen in een (financieel) kwetsbare positie zelf aan het woord komen. Ze willen hun verhaal kwijt over de moeilijke omstandigheden waarin ze leven en over het onbegrip in de samenleving. “Iedere situatie is ernstig: mijn erg is niet jouw erg en jouw erg is niet mijn erg. Iedereen heeft een hoeveelheid die je kan dragen en op een gegegeven moment is dat op. En ga asjeblieft actie ondernemen voordat het op is!”, is de fundamentele boodschap van ervaringsdeskundige Raymond van Genderen tijdens laatstgehouden talkshow. “De verhalen zijn eigenlijk het eerste begin van alle preventie, het eerste begin van al het beleid dat we kunnen verzinnen. Weet dat met de verhalen heel veel mensen zijn geholpen die ineens iets herkennen, van ík ben dus niet alleen’’, aldus Wethouder Tycho Jansen.

“Wat ik heel mooi vind aan dit project is dat mensen zich heel erg open hebben gesteld waardoor je de differentiatie in al die vormen van armoede ervaart en dat je dus ziet dat je niet over één kam kan scheren”, zegt Debora van der Klei van Stichting Debster’s. ‘’Bekijk het per persoon. Er gebeurt zoveel meer achter die voordeuren, dus stop met oordelen!”.

“Armoede moet meer zijn dan alleen het financiële probleem. Participeren moet onderdeel zijn van een groep mensen waar je je in erkent, of dat is met een uitkering, of met een beetje werk, ieder op zijn eigen manier”. Ervaringsdeskundige William Kooiman: “Je wil iemand zijn. Het is makkelijker om ergens gratis koffie te drinken dan dat je naar je werk gaat met eenzelfde sociale uitdaging: je hoeft participatie en werk niet te verheerlijken, gewoon niet te veel regels opleggen. Het is eigenlijk allemaal een inspanning of investering. Mensen zien niet in hoe enorm de stress is”. Van Genderen heeft inmiddels de belangrijkste aanbeveling uitgezocht: “train de Sociale Dienst. Het gaat vaak over mensen die het niet alleen moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Ze hebben vaak ook emotionele en psychologische problemen. Dat vraagt om een totaalaanpak met een intensieve, persoonlijke totaalaanpak”.

Er valt nog veel te winnen in de relatie tussen publieke instanties en mensen in armoede wanneer het gaat over openheid, kwetsbaarheid, en achterlaten van vooroordelen. Uiteindelijk, stelt Ilse Schrier, moeten mensen met menselijkheid benaderd worden.

William Kooiman en wethouder Tycho Jansen