Afbeelding

Die maaltijden zijn een uitkomst

Mens en Maatschappij

De maaltijdservice van Diverz kent veel deelnemers die er met plezier gebruik van maken. Ook Wim van Helden laat zich de maaltijden van Diverz goed smaken. “Je kan zeker wel horen dat ik uit Den Haag kom”, zegt Wim al direct na de eerste begroeting. “Ik heb mijn hart op de tong”, gaat hij verder, “mijn vrouw zou zeggen, jij praat te veel”. Zijn onlangs overleden vrouw Barbara klinkt door in de verhalen die Wim met passie en weemoed vertelt. In het appartement aan de Eemstein met zijn prachtige panorama passeert een leven vol herinneringen en als in een ansichtkaart kijkt en luistert de Grote Kerk van Dordrecht nadrukkelijk mee.

Als zoon van een maatkleermaker zag Wim juist voor de oorlog in Den Haag het levenslicht. “Die vader van mij was echt een goeie”, zegt hij met trots, “hij kon pakken maken als de beste, geen wonder dat zelfs Prins Bernhard en Heineken erin rondliepen”. Wim ging na het afronden van de mulo werken bij een kantoorgroothandel in woningtextiel. “Tot aan mijn diensttijd”, vertelt hij, “toen moest ik als wachtmeester personeelsvoorziening naar Leeuwarden. Daar heb ik Barbara leren kennen”. Er valt een stilte, Wim staat op en laat één van haar laatste foto’s zien. “Kijk dit is Barbara negen mei jl. is zij overleden op de zestigste verjaardag van mijn oudste zoon. Mijn dochter heeft die foto gemaakt. Het is mijn liefste foto”. Met een fonkeling in zijn ogen vertelt Wim vervolgens over hun eerste ontmoeting. “Het was op een dansavond dat ik haar zag. Ik ben haar zoals dat zo mooi heet gaan halen. Het was liefde op het eerste gezicht”. Wim en Barbara zijn uiteindelijk 62 jaar getrouwd geweest en hebben drie lieve kinderen gekregen. “Ik mis haar heel erg”, zegt Wim, “wij hebben gewoon een heel fijn leven gehad samen. Ik denk alleen al aan onze kampeervakanties. Zo’n beetje heel de zomer onderweg met de caravan. Wij hielden van Frankrijk. Wij hebben daar wat rondgereden en wat hadden wij het leuk”.
Ondanks het gemis heeft Wim de draad weer opgepakt, “ik vermaak mijzelf met televisiekijken en computerspelletjes en ik sport drie keer per week in de zaal”, vertelt hij. “Ja, ik zorg goed voor mijzelf maar koken kan ik niet. Aanvankelijk zorgden de kinderen voor het warme eten maar ik wilde dat niet meer. Ik maak daarom gebruik van de maaltijdservice van Diverz en daar heb ik absoluut geen spijt van. Ik heb gekozen voor de vers gekoelde maaltijden die kan je lang bewaren in de koelkast en de kwaliteit blijft hetzelfde. Als ik trek heb warm ik een maaltijd op in de magnetron. Lekker hoor, die maaltijden zijn een uitkomst”.

Ondertussen wandelt Wim naar de eettafel, “ik moet de menulijst nog invullen”, zegt hij, “daarop kan je aangeven wat je de week daarna wil eten. Ik neem altijd zeven maaltijden, maar je kan ook voor minder kiezen. Een toetje of een voorafje neem ik nooit. Kijk hier”, glimlacht hij, “een tongschar-zalmrol met botersaus. Ik ben gek op vis en ik eet er graag gebakken aardappeltjes en spinazie à la crème bij”. Zo loopt Wim de menulijst af en klinkt er voortdurend, “wat heerlijk die wildburger met jachtsaus of die victoriabaars met kappertjessaus, gekookte aardappelen en bloemkool”. Na de lijst te hebben ingevuld zegt Wim met een brede glimlach, “koken laat ik over aan Diverz”.
Naast de vers gekoelde maaltijden biedt Diverz ook de service voor warme maaltijden aan. Speciaal voor mensen die hun maaltijd niet zelf meer kunnen opwarmen. U ontvangt de maaltijd dus al warm bij u thuis.  En vrijwilligers kunnen eventueel helpen met het opscheppen en snijden van het vlees. Wilt u het anders of een keer geen maaltijd, ook dat kan. De maaltijdservice van Diverz denkt graag met u mee.

Wilt u gebruik maken van de maaltijdservice van Diverz? Kijk dan op diverz.uwmaaltijd.nl of neem contact met de infobalie: 078 - 620 60 60 en vraag naar Antoinette Tuijtel.