Afbeelding

Polyanderschool op bezoek in het Geodroom

Lokaal

De natuur kent veel ontwikkelingen die uitermate prachtig zijn om te ontdekken. De lente is daar natuurlijk een mooi moment voor. In een mensenleven begint dat het best op jonge leeftijd omdat dan de verwondering voor al dat nieuwe hand in hand gaat met de opvoeding. Op de basisschool leren de kinderen niet alleen lezen, rekenen en schrijven maar worden er tal van projecten gedraaid die bijdragen aan de ontwikkeling.

School op bezoek
Zo een project wat gedaan wordt door de Polyanderschool uit Dordrecht is mineralen/edelstenen . Met groep drie van deze school werd er kennisgemaakt met de wereld van de mineralen, de schatten uit de aarde, waar op school over verteld werd passend binnen het kader van de school. Maar wat is er nog mooier dan echt in contact komen met de wereld achter de stenen? Want een steen, natuurlijk bedoelen we mineralen/edelstenen, komt ergens vandaan en hoe kom je er dan aan.

Voor alle leeftijden
Voor de kinderen uit groep drie stond er daarom een extraatje op het programma in het kader van hun project. Ze gingen op bezoek bij het Geodroom van Geode in Zwijndrecht. Niet alleen om wat te horen over de origine - landen en vindplaatsen- maar vooral om zelf te ervaren hoe het “verwerken” gaat. Verwerken in de zin van zagen, slijpen en polijsten echter wel binnen de veilige normen waarin dat kan.

Demonstraties
Geode heeft op haar beurs ook altijd slijp demonstraties gericht op de jeugd en dat was wat groep drie van de Polyanderschool uit Dordrecht ook mocht ervaren. De vijftien kinderen en hun begeleiders kwamen met de juf gezellig op werkbezoek. Want het werken bestond uit het slijpen, bekijken en zien hoe “opa Bernhard Hollestein” alles vorm gaf. De kinderen kregen mooie stukjes gezaagd materiaal als tijgeroog en lapis lazuli die ze zelf op een glasplaat mochten bewerken. Het bewerken bestond uit het roterend bewegen op de glasplaat van het plakje mineraal waarop met water en slijppoeder in fases van grof naar steeds fijner het mineraal “glimmend”werd geslepen.

Zelf resultaat zien
Op de polijstmachine bewerkte “opa Bernhard” onder de ogen van de kinderen hun werkstuk tot de laatste fase naar het eindproduct. Ook mochten de kinderen nog een Geode uitzoeken die werd doorgezaagd door Dhr Hollestein die telkens geduldig uitlegde wat hij ging doen. Na de demonstraties, het slijpen en zagen, kregen de kinderen nog een rondleiding langs de machines en een simpele uitleg over de wereld van mineralen die beeldend genoeg was voor de kinderen uit groep drie.

Prikkelend genoeg
De kinderen hadden zelf ook nog genoeg vragen, en beeldend werd er uit school ook nog aanvullende uitleg gegeven over de natuurlijke wereld van mineralen die aansloten op de waarden en uitgangspunten van deze christelijke school. Ze waren al met een gezonde appel ontvangen maar gingen weer naar huis met een gevulde “schatkist” met mineralen.

Tegen een kleine vergoeding
Geode ontvangt of geeft demonstraties op scholen tegen een kleine vergoeding. De opstap naar de wereld van mineralen kan leiden tot studies in de wereld van petrochemie, de bouw of zilversmeden met en zonder geslepen mineralen. Daar slaat Geode graag de brug vanuit hobby naar werk want zoals de doelstelling van de hobbyvereniging zegt zijn zij een club van verzamelaars en verwerkers van mineralen en fossielen. Scholen die nu denken leuk, dan kan men altijd contact opnemen met Geode. De Ds J.Polyanderschool heeft erg genoten van deze ochtend in het Geodroom.

Tekst + foto: Chris Moorman