Afbeelding

“Je bent knettergek!”

Lokaal

“Je bent knettergek!” Dat riep een meneer-met-hond tegen me.

Na wachten, klagen over het rucksichtslose maaien en geduld heb ik het stukje dijk naast ons huis in beheer.

Hier geen zware tractoren met maai-armen. Door mijn maaibeleid en zaaien hoop ik dat er bloemen gaan bloeien. Er staat alweer Fluitenkruid, boterbloemen, siergras, paardenbloemen, smeerwortel. Ik hoop op margrieten, op boerenwormkruid en wat ik verder vandaag heb gezaaid.

Je-bent-knettergek. Een meneer-met-hond liep de trap af van de dijk waar de hond zijn behoefte deed op “mijn” talud. Toen ik riep naar de meneer-met-hond of hij dat alsjeblieft niet wilde doen, riep hij iets dat ik niet verstond. Ik riep nogmaals het verzoek om zijn hond niet zijn behoefte daar te laten doen. De meneer-met-hond riep dat ik knettergek ben. Je staat erbij, je kijkt ernaar en gewoon de hond zijn behoefte daar laten doen. Wie is hier nou gek?

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen deed ik mee voor Echt Voor Ambacht. Ik was vastbesloten om me in te zetten voor het groen. Toen ik om gezondheidsredenen mijn burgerraadlidschap moest stoppen, bleef de wens om iets met “groen” te doen.

Hebt u ze weleens gezien? Die grote maaimachines die door de gemeente op pad worden gestuurd? Grote tractoren die diepe bandensporen achterlaten op de dijk. Die rijden bruusk tegen de dijk en steken een maai-arm uit: binnen een paar minuten is alles weg. Een paar grassprieten staan er dan nog.

Meneer-met-hond: ik ken u niet. U denkt mij te kennen. In een enkel ogenblik denkt u mijn mentale gesteldheid te weten. Ik nodig u uit voor een kop koffie met wat lekkers. Dan leg ik u graag uit wat mijn bedoeling is van dit stukje dijk.

Het is hier nog enigszins een authentiek stukje Ambacht met niet-onderheide dijkhuisjes. Waar wij als bewoners proberen het mooi te houden en het langsrazende verkeer te temperen. Ik hoop dat er straks bloemen staan op de dijk zodat alle wandelaars die dagelijks langslopen iets moois hebben om naar te kijken. Meneer-met-hond, u bent welkom in ons straatje maar laat uw hond zijn behoefte ergens anders doen.

Manon van den Berg
Hendrik-Ido-Ambacht

Afbeelding
Afbeelding