Voorzitter Eyup Karso van de Oranjevereniging ziet Koningsdag als dag van verbinding.
Voorzitter Eyup Karso van de Oranjevereniging ziet Koningsdag als dag van verbinding. Cees van Meerten

Koningsdag voor alle Ambachters

Lokaal

“Koningsdag is een feest van verbinding, waarbij we als Oranjevereniging rekening proberen te houden met alle Ambachters”. Dit stelt voorzitter Eyup Karso aan de vooravond van het jaarlijkse Oranjefeest.

Traditiegetrouw vormde altijd de braderie langs de Wilhelminasingel en Julianasingel, samen met activiteiten op het plein bij De Schoof het hart van de Oranjefestiviteiten. De laatste jaren is er rond de Sophiapromenade en bij Orange Garden in het aangrenzende park een tweede centrum met feestelijkheden ontstaan. Eyup Karso verklaart dit door de groei van de gemeente. “Er zijn inmiddels zo’n 10.000 inwoners bij gekomen. Inwoners van de Volgerlanden vinden het leuk om op Koningsdag ook activiteiten in hun eigen wijk te zien. Bij winkelcentrum Hoog Ambacht is er daarom ook een kleedjesmarkt en kofferbakverkoop, zijn er spelletjes voor de kinderen en kunnen kinderen zich laten schminken. De podiumwagen van Orange Garden biedt onderdak aan onder andere dansvoorstellingen en een Pub-quiz. Vanaf 14.45 uur vangt hier het Van Spronsen Music House aan met een breed muzikaal programma”. Hij stelt met nadruk dat alle festiviteiten, behalve de Taptoe, vrij toegankelijk zijn voor iedereen. “We hopen ook dat mensen met de fiets van het ene winkelcentrum naar het andere gaan. Ook achter De Schoof is een kleedjesmarkt en zijn er kinderactiviteiten en is er een groot horecaplein met Top 40-muziek van DJ Tim. De braderie langs de singels trekt ieder jaar duizenden bezoekers en is daarmee een vast onderdeel van het programma. ’s Middags kan iedereen zijn of haar krachten tonen bij het spijkerbroek hangen of het vrachtwagentrekken”.

Voor ieder wat
Als voorbeeld van voor-ieder-wat noemt Karso de Aubade. “Op het programma staan zowel eigentijdse als wat traditionelere liedjes”. In feite geldt deze mengeling voor het gehele programma. “Veel Ambachters verwachten op Koningsdag het oude vertrouwde maar bij anderen horen we ook een hang naar wat vrolijke vernieuwing. Daarom is er ook het muzikale programma met optredens en een DJ op het plein achter de Schoof en ook bij Hoogambacht. Wij zijn een vereniging en luisteren naar wat onze 1150 leden willen. Misschien motiveert het idee van een enquête onder onze leden, mensen om voor slechts EUR 12,50 per jaar lid te worden, zodat ze hun wensen kunnen delen”.

Vrijwilligers 
Karso en zijn medebestuursleden willen ook best luisteren naar de roep om veranderingen. Een van de grote problemen daarbij is het vinden van voldoende vrijwilligers. Karso schaart zich daarom ook achter de waarschuwingen van burgemeester Patrick van der Giessen dat zonder voldoende vrijwilligers veel activiteiten in Ambacht niet meer mogelijk zijn. Hij rekent voor dat er op Koningsdag zo’n 60 tot 80 vrijwilligers nodig zijn, die een paar uur willen helpen bij bijvoorbeeld een springkussen. “Die mensen hebben we nu met kunst en vliegwerk bij elkaar kunnen krijgen. We hopen bijvoorbeeld via bedrijven volgend jaar op meer vrijwilligers. Echt, zonder mensen die één dag een paar uur van hun tijd willen geven gaat het niet”.

Om misverstanden te voorkomen stelt hij ook nog maar eens met nadruk dat de organisatie van Koningsdag gebeurt door een uit vrijwilligers bestaand bestuur. “We hebben gelukkig korte lijnen met de gemeente, maar de gemeente heeft er de mensen en het budget niet voor en organiseert dit feest niet. Voor de organisatie van het volledige programma van Koningsdag is jaarlijks een budget van tienduizenden euro’s benodigd. Deze kosten worden gedragen door een subsidie vanuit de gemeente, maar vooral door de contributie van onze leden en bijdragen van trouwe sponsoren, zonder hen zou dit alles niet mogelijk zijn. Als bestuur streven wij ook naar continuïteit en sparen we daarom jaarlijks vanuit onze inkomsten een reserve voor toekomstige edities van Koningsdag”.

Tekst: Trudy Wehrmeijer
Foto: Cees van Meerten

Lees hier de digitale editie

Hendrik-Ido-Ambacht

Zwijndrecht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.