Drie generaties Buitendijk met het zojuist gepresenteerde boek.
Drie generaties Buitendijk met het zojuist gepresenteerde boek.

Scheepswerf Het Anker en de Veerweg

Lokaal

Zaterdag 4 mei was een bijzondere dag in Oudheidkamer Den Brommert. Die morgen werd een nieuwe tentoonstelling geopend over de Veerweg. Directe aanleiding was dat deze maand scheepswerf Het Anker aan de Veerweg het honderdjarig bestaan mag herdenken. Ter gelegenheid van dit jubileum werd een nieuw boek gepresenteerd, waarin de historie van de jubilerende scheepswerf is beschreven.

Het boek 
Het bijzondere van dit boek is dat niet alleen de honderd jaren van het bestaan van de scheepswerf de revue passeren. Mensen die geïnteresseerd zijn in de historie van ons dorp kunnen er veel wetenswaardigheden in vinden over de laatste honderd jaar Ambachtse geschiedenis. U vindt er informatie in over het afsluiten van de sluis in de Oostendam, dat van zo’n grote betekenis is geweest voor scheepswerf het Anker. De werf die ooit op Dorpsstraat 113 begonnen is met de bouw van roeiboten, vletten en andere kleine vaartuigen moest als gevolg van de sluiting van de sluis noodgedwongen naar een andere locatie voor het bedrijf omzien. Omdat in de bedrijfsloods op de Dorpsstraat in 1930 de plaatselijke Gereformeerde Gemeente (Petrakerk) ontstond bevat het boek ook nieuwe (tot nog toe onbekende) informatie over de eerste vijf jaren van het ontstaan van die kerk. Het boek neemt de lezer ook mee in de geschiedenis rond het ontstaan van de Veerweg, waar de scheepswerf zich in 1946 vestigde. Rond 1970 brak er een spannende tijd aan voor scheepswerf Het Anker toen het Rijk plannen bekend maakte voor de Deltawerken, die ingrijpende gevolgen zouden hebben voor het waterpeil in de Noord. De helling zou daardoor onbruikbaar worden. De schrijver van het boek neemt u mee in het beschrijven van de gevolgen van de Deltawerken voor ons dorp. Doorzettingsvermogen heeft er toe geleid dat het bedrijf werd aangepast aan de gevolgen van de Deltawet en het nu nog mag bestaan, terwijl andere scheepswerven intussen verdwenen zijn.

De tentoonstelling
Ter gelegenheid van het bedrijfsjubileum is er in de oudheidkamer een tentoonstelling ingericht waarin de geschiedenis van de Veerweg voor het voetlicht wordt gebracht. De Veerweg, aangelegd in 1901, was tot aan de jaren ‘50 een van de belangrijkste straten van Ambacht. Naast werkgelegenheid van diverse bedrijven waren er vroeger verschillende winkeltjes en er was een café. Ook werd er volop gewoond aan wat in de volksmond wel de Veerlaan werd genoemd. Er werden veel bazaars gehouden in de kantines van de bedrijven. Het eerste voetbalveld van Ambacht lag bij de Veerweg en er werd daar eind jaren ‘20 een muziektent gebouwd, waar Ambachts muziekvereniging Ido’s Fanfare concerten gaf of repeteerde. Ook zangkoren repeteerden in de kantine van Jonker en Stans, ja er zijn in deze ruimte ook nog enige tijd kerkdiensten gehouden.

Een bezoek aan de tentoonstelling die t/m zaterdag 22 juni te zien is, is zeker de moeite waard. In de expositieruimte hangt ook een collectie unieke foto’s van de Ambachtse fotograaf Jan Buitendijk, de vorige directeur van scheepswerf Het Anker. Zijn kunstwerken zijn voor het eerst in Ambacht te zien.

Het boek over de scheepswerf is voor € 19,95 te koop in cadeauwinkeltje Den Brommert en boekhandel Boeketcetera in De Schoof.

Tekst + foto: Arie Verhoeven

Afbeelding