Jolanda en Desiree brengen het belang van de kleine, lokale winkel onder de aandacht
Jolanda en Desiree brengen het belang van de kleine, lokale winkel onder de aandacht

De Week van de Stenen Winkel

Lokaal

In het rijtje winkels tegenover de Dorpskerk in het centrum van het oudste deel van Hendrik-Ido-Ambacht zijn sinds enige tijd 2 nieuwe winkels gevestigd. De Groene Chaos van Desiree Verbaas en Het Stoffeerderijtje van Jolanda Veltman. Beide dames willen via hun deelname aan de Week van de Stenen Winkel het belang en de voordelen van het kopen bij de kleine lokale ondernemer onder de aandacht brengen.

De Groene Chaos 
Desiree runt sinds een kleine anderhalf jaar haar planten en pottenwinkel De Groene Chaos. Hoe ze aan die naam komt word je direct duidelijk als je haar winkeltje betreedt: het is er echt een gezellige, georganiseerde chaos. “Dat is precies zoals ik ben en zoals ik het wil”, zegt Desiree lachend. “Voor mij geen winkel met 10 dezelfde potten in verschillende maten keurig op een rijtje. Zo ziet het er thuis toch ook niet uit. Nee hoor, lekker van alles door elkaar, dat maakt het kiezen ook een stuk makkelijker”. Desiree verkoopt potten en planten en weet er alles vanaf. Ze kan je dan ook prima adviseren en geeft bovendien workshops. Om de week doet ze nieuwe inkopen bij een groothandel in Aalsmeer. “Daar kan ik de planten in kleine hoeveelheden en soms per stuk inkopen. Dat is nodig ook met zo’n kleine winkel, die ik heb”, aldus Desiree.

Het Stoffeerderijtje
“Toevallig bestaat mijn winkeltje vandaag precies 1 jaar”, vertelt Jolanda. Naast haar stoffeerderij, waar ze uiteraard meubels stoffeert, maar ook kussens voor tuinstoelen en boten maakt, verkoopt Jolanda ook woonaccessoires. Zelfgemaakte kussentjes, maar ook kunst van een plaatselijke kunstenaar en duurzame designlampen, gemaakt van gerecylede PET-flessen. “Voor mij geen nep accessoires, die uit verre landen komen, waar ze soms door middel van kinderarbeid worden gemaakt. In heel wat grote winkelbedrijven staan de planken er vol mee. Nee, bij ons is alles lokaal!”.

De Week van de Stenen Winkel
De Week van de Stenen Winkel, die deze week voor het derde jaar wordt gevierd is een reactie op de gigantische groei aan internetbedrijven, die we vandaag de dag kennen. In deze week wordt de aandacht vooral gericht op de kleine lokale ondernemers, die het maar wat moeilijk hebben in deze concurrentiestrijd, terwijl ze ten opzichte van hun internet-broertjes en zusjes toch echt tal van voordelen bieden.

Zo veel te bieden
“Als kleine lokale bedrijven hebben we onze klanten zo veel te bieden. Noem maar op: bij ons kunnen ze de door hen gewenste producten bekijken, eraan voelen, proeven, ruiken en indien van toepassing passen. Van ons krijgen ze direct een goed en persoonlijk afgestemd advies en hulp bij het maken van een keuze. Eventuele klachten kunnen we direct afhandelen en het retourneren van producten verloopt snel en zonder kosten. En wat denkt u van de persoonlijke band, die wij met onze klanten opbouwen? Persoonlijk herkend worden, informeren hoe het met je gaat, een praatje over plaatselijke gebeurtenissen, samen mopperen op het weer, het maakt het lokaal winkelen zo prettig en sociaal! Wij hopen, dat veel mensen in de Week van de Stenen Winkel gaan nadenken over het belang en de voordelen van de kleine lokale winkel en tot de conclusie komen, dat het belangrijk is om bij lokale kleine winkels inkopen te doen en er zo voor te zorgen, dat deze kunnen blijven bestaan”, aldus Jolanda en Desiree.

Deelnemers in Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht
Naast deze 2 bedrijven doen volgens de organisatoren van de Week van de stenen winkel in Ambacht ook BoekEtcetera en in Zwijndrecht Ida’s Thee & Koffie en Dien fashion en more mee aan de Week van de Stenen Winkel.

Tekst en foto: Jan O’teur