De Ambachtse Wereldklas is wereldklasse!
De Ambachtse Wereldklas is wereldklasse!

Ambachtse Wereldklas is wereldklasse!

Lokaal

Sinds 27 februari, toen wethouder Oelfke-ten Seldam de feestelijke opening verrichtte, is Ambacht een Wereldklas rijk. Deze Wereldklas is een gezamenlijk initiatief van alle Ambachtse schoolbesturen, Hi5Ambacht, Vluchtelingenwerk en de gemeente. Kinderen van nieuwkomers worden ontvangen in de Wereldklas om op een rustige manier te wennen aan de overstap naar Hendrik-Ido-Ambacht. Het welbevinden van de kinderen wordt door de inzet in deze voorziening vergroot. Zij krijgen naast Nederlands en rekenen onder meer sociale vaardigheidslessen, burgerschap en gymactiviteiten. Weekblad De Brug ging een kijkje nemen hoe het er in de Wereldklas aan toe gaat en wat de eerste resultaten zijn. 

Ze willen erbij horen
“Nu gaan we onze stoeltjes op de tafels zetten, leggen we de vlinders die we vandaag gemaakt hebben op de stoeltjes en komen jullie naar het bord”. De 20 kinderen uit de twee groepen in de Wereldklas, die in de schoolwoningen aan de Bekestein zijn gehuisvest, doen precies wat juf Tamara Salem ze vraagt. Dat lijkt niet zo bijzonder, maar is het wel als je bedenkt, dat een aantal van deze kinderen 2 maanden geleden nog geen woord Nederlands konden verstaan. Vervolgens vraagt Tamara, alweer in het Nederlands, de kinderen welke dag het vandaag is, welke dag het gisteren was en welke dag het morgen is. Enthousiast roepen ze de juiste antwoorden. “Deze kinderen zijn heel leergierig en leren snel”, vertelt Stephanie Zanen, die samen met Tamara de Wereldklas onder haar hoede heeft. “Volgens mij willen ze vooral graag bij de Nederlandse kinderen horen en de Nederlandse taal is daarvoor een eerste vereiste!”.

Ze komen uit een geheel andere cultuur
“Een Wereldklas is een klas, waar iedereen uit de hele wereld, die nog niet taalvaardig genoeg is om het onderwijs in Nederland te kunnen volgen van harte welkom is”, aldus Tamara en Stephanie. Zij hebben allebei veel ervaring met het als leerkracht Nederlands geven aan anderstalige kinderen. En ze doen dat met veel plezier. “Het is zo mooi om te zien hoe de kinderen het oppakken en vorderingen maken. En elke dag is voor ons weer anders”. Zo komen er regelmatig nieuwe kinderen bij, terwijl de kinderen, die de taal voldoende beheersen volledig naar de basisschool gaan. Tot die tijd brengen ze 4 dagen per week door in de Wereldklas en 1 dag op een basisschool. “Om alvast te wennen aan het reilen en zeilen op een Nederlandse basisschool. Je moet niet vergeten, dat deze kinderen uit een geheel andere cultuur met andere lesmethodes, gebruiken en gewoonten komen”.

Taalproblemen
“Wij hebben op dit ogenblik een klas met Syrische, Koerdische en Turkse kinderen. Om met de kinderen te communiceren is vooral in het begin best moeilijk. Gelukkig worden we daarom bijgestaan door 2 onderwijsassistenten en door Vluchtelingenwerk, die voor mensen zorgt, die de taal van de kinderen verstaan. Vaak zijn dat ook statushouders. En voor het communiceren met de ouders kunnen we altijd nog gebruik maken van een vertaal-app.  Niet, dat dat altijd vlekkeloos verloopt, want de vertaal-app wil nog wel eens een ‘verkeerde’ vertaling opleveren”, aldus Tamara en Stephanie lachend.

Extra ondersteuning
Het is zeker niet verbazingwekkend, dat veel van de kinderen, die in de Wereldklas zitten zo nu en dan anders reageren dan je van ze zou verwachten. Tenslotte komen sommige kinderen uit een oorlogsgebied of hebben traumatische dingen meegemaakt. In de Wereldklas worden de kinderen goed opgevangen met, indien nodig, de noodzakelijke ondersteuning.

Tekst: Jan O’teur
Foto: Wereldklas