Naeim Safaye en twee vrijwilligers bij inzamelingsactie.
Naeim Safaye en twee vrijwilligers bij inzamelingsactie.

Inzamelingsactie voor Syrië groot succes

Mens en Maatschappij

Op zaterdag 11 februari werden hulpgoederen ingezameld voor het aardbevingsgebied in Syrië. Initiatiefnemer Naeim Safaye is geboren in het rampgebied en vluchtte enkele jaren geleden naar ons dorp. Omdat de Syrische Ambachter nog familie heeft in Syrië wilde hij iets betekenen voor zijn geboortestreek. Zo organiseerde Naeim de inzamelingsactie, waarop hij tevreden terugblikt. “De actie was een overweldigend succes! Ik wil elke vrijwilliger en donateur bedanken!”

Bij de inzameling kreeg Naeim hulp van ongeveer 25 vrijwilligers. “We hebben de groep in tweeën gesplitst, waarvan één deel naar het gemeentehuis ging en het andere naar het Cascade. In het gemeentehuis ontvingen we de goederen, waarna ze naar het Cascade gebracht werden. In het cultureel centrum sorteerden vrijwilligers de producten om ze tot slot in te pakken. Dat resulteerde in vijf bedrijfsbusjes vol goederen.” Over het aanbod is Naeim tevreden. “We kregen dekens, warme kleding, pleisters, voedsel in blik en verschillende medicamenten. Apotheek Crezée heeft zelfs een medicijndoos gestuurd met paracetamol en zetpillen!” 

Transport naar Syrië
Nu de producten ingezameld zijn, is het belangrijk om ze naar Syrië te vervoeren. Dat kan Naeim niet alleen, zodat hij Stichting Help Syrië (SHS) heeft gecontacteerd. “De stichting vroeg al snel of ik de inzameling in ons dorp wilde organiseren. Nu de inzamelactie is afgerond, brengt SHS de goederen naar een centraal opslagpunt in Deventer. Vanaf die locatie stuurt de organisatie alle producten richting Syrië. Als bewijs van aankomst bood SHS aan om foto’s en filmpjes te laten zien, maar dat lijkt me niet nodig. Ik kan immers toch nooit controleren of alle goederen op de juiste plek terechtkomen. Daarbij geloof ik in de goede intenties van de stichting.”

Sancties belemmeren hulpverlening
In het Syrische rampgebied is de situatie nog altijd penibel. Zo is een deel van de regio in handen van de regering, terwijl de oppositie een ander deel beheerst. Dat leidde tot een burgeroorlog, waardoor er internationale sancties gelden tegen Syrië. Die strafmaatregelen belemmerden een efficiënte hulpverlening in het rampgebied, zo vernam Naeim. “Hulporganisaties vertelden mij dat ze niet naar Syrië konden door de politieke sancties. Dat kan toch niet waar zijn! Na rampen moet iedereen humanitaire hulp krijgen, ongeacht de politieke situatie”, vertelt de Syrische Ambachter verontwaardigd. 

Oproep op LinkedIn
Om de Syrische slachtoffers een stem te geven plaatste Naeim een bericht op zijn LinkedIn-pagina waarin hij opriep tot opschorting van de sancties, zodat hulpverlening sneller op gang komt. “Hulp is hard nodig, want Syrië telt al zeker meer dan 850 doden en 2.300 gewonden. Het land worstelt door een jarenlange oorlog met een humanitaire crisis, grote economische problemen en een cholera-uitbraak. Vandaar dat ik veel vragen krijg uit Syrië om medicijnen, kleding, babymelk en voedsel. Die producten kan Nederland allemaal aanbieden.”

Graafmachines nodig
Naast voedselgebrek kampt Syrië nog met een tekort aan lampen en graafmachines. Dat leidt tot intrieste voorvallen, weet Naeim. “Ik hoorde over een bevriende familie die 11 uur om hulp had geroepen en alsnog dood werd aangetroffen. Met behulp van graafmachines had het gezin veel eerder gered kunnen worden. Verder zijn er nog altijd mensen in de ingestorte gebouwen. Zo hoorde ik dat er twee gezinnen in een diepe kelder zaten. Reddingswerkers ontdekten de families even voor zonsondergang. Door tekort aan materiaal en licht konden de gezinnen pas de volgende dag gered worden. Daarbij hoopte iedereen vurig dat de mensen de nacht zouden overleven.”

Tekst: Jan-Willem Schneider