De dames van het creacafé komen bij De Buuf Ambacht bijeen voor een gezellig samenzijn.
De dames van het creacafé komen bij De Buuf Ambacht bijeen voor een gezellig samenzijn.

Ontmoeten, er mogen zijn en delen in de gezelligste huiskamer van Ambacht

Mens en Maatschappij

In februari 2023 begon De Buuf in H-I-Ambacht als een droom. “Als je álles kon doen, wat zou je dan willen?” werd er gevraagd aan een van de oprichters. Deze vraag zette de toon voor de oprichting van een bijzonder initiatief: Deelcafé De Buuf Ambacht. 

Dit 100% non-profit Deelcafé, opgericht door drie gedreven dames (Evelyn, Maartje en Stéphanie) die allen de behoefte voelden een plek te creëren waar mensen zichzelf kunnen zijn en anderen te ontmoeten, viert binnenkort haar succesvolle halfjarig bestaan. Zonder subsidie en graag gewilde ANBI status, wist De Buuf voldoende steun en financiële donaties te ontvangen om afgelopen september open te kunnen gaan. Gevestigd op de hoek van gezelligheid en betrokkenheid, hebben zij via onder andere mond-tot-mondreclame en sociale media intussen diverse doelgroepen bereikt die de weg naar dit laagdrempelige buurtcafé weten te vinden.

Activiteiten voor iedereen
“Wij zijn gericht op het sociaal maatschappelijk vlak. Wij organiseren in ongedwongen sfeer en met persoonlijke aandacht regelmatig diverse activiteiten voor alle leeftijden. Daarbij bieden we de mogelijkheid tot het drinken van een (h)eerlijke bak koffie met wat lekkers erbij”, zo vertelt Stéphanie, die niets leuker vindt dan het zijn van een goede barista en mensen te kunnen dienen. Om de gemeenschap te betrekken, moedigt De Buuf gasten aan om ideeën te delen en zelf ook activiteiten te organiseren. “Niets moet en veel mag.” Maartje, die voornamelijk verantwoordelijk is voor de activiteitenagenda, vindt het win-win aspect van dit deelconcept het mooiste. “Ik word er een gelukkiger mens van dat ik dit mag doen en onze vrijwilligers zijn blij van betekenis te kunnen zijn voor anderen.”

Bijzondere momenten
Met een glimlach op hun gezicht, delen de oprichters inspirerende verhalen. Zo leidde een bijzondere ontmoeting bij het maken van kerststukjes, tot nieuwe vriendschappen en wisten tienermeiden de rust en de ruimte te vinden bij De Buuf om samen te blokken voor een toets. Veel van deze gasten komen steeds weer terug en nemen nieuwe mensen mee. De tienergeneratie verruilt hier intussen graag hun telefoon voor een spelletje uit de kast. De Buuf vervult voor vele doelgroepen een belangrijke behoefte in Hendrik-Ido-Ambacht en dat wordt zeker gewaardeerd, blijkt onder andere ook uit reacties op Instagram: “Bedankt! Jullie betekenen soms meer dan een gezellige plek. Een plek van ontmoeting, even uitpuffen op een drukke woensdagmiddag, een plek waar de liefde soms tastbaar aanwezig is.“

Vooruitblik
Na zes maanden geopend te zijn, kijkt De Buuf vooruit met nieuwe plannen zoals het opknappen van het terras, bedenkt ze graag nieuwe activiteiten en bekijkt ze de mogelijkheden om de openingsdagen uit te breiden. Financiële steun is daarbij cruciaal om geopend te blijven, meer projecten te starten en een nog breder publiek aan te trekken. Ze zijn dan ook druk bezig de ANBI status te verkrijgen en hopen op meer ‘vrienden van‘ en donateurs. Zodat steeds meer gasten en vrijwilligers de warme ambiance in de huiskamer van Deelcafé De Buuf, zelf kunnen ervaren.

Tekst en foto: Machteld de Rijcke