Alle kinderen uit dit gezin hebben al mee gedaan met de kaboutersportlessen
Alle kinderen uit dit gezin hebben al mee gedaan met de kaboutersportlessen Ellen Verschoor en Marjolein Wijting

Het jonge kind bij Hi5Ambacht

Mens en Maatschappij

Bewegen is belangrijk, ook voor het jonge kind. Daarnaast is het natuurlijk ook hartstikke leuk! Hi5Ambacht heeft een heel divers aanbod voor het jonge kind. Zo gaan meerdere buurtsportcoaches verspreid over de gemeente de scholen langs om de peuters en kleuters op de kinderopvang en op de basisscholen een leuke gymles te geven. Ook is er de mogelijkheid voor peuters om samen met hun ouders op vrijdagochtend nijntje lessen te volgen. In de middag is er een les speciaal voor kleuters. In beide groepen kunnen de kinderen het nijntje beweegdiploma halen. Deze lessen verzorgt Hi5Ambacht in samenwerking met GV Souplesse. Daarnaast is er twee keer per jaar een cyclus kaboutersport voor kinderen uit groep 1 en 2, waarbij Hi5Ambacht samenwerkt met verschillende sportverenigingen uit de omgeving. 

Kaboutersport
Twee keer per jaar komen er 25 kinderen uit groep 1 en 2, negen weken lang, op woensdagmiddag een uurtje naar de Ridderhal om iedere week een andere sport te beoefenen. Trainers van verschillende verenigingen komen deze les verzorgen, zodat de kabouters kennis kunnen maken met de desbetreffende sport en vereniging. Op deze manier kunnen de kabouters na afloop een keuze maken over de sport waar zij op zouden willen.

Van de familie Bakker doen nu de jongste twee zoons, Jaivey en Daylen, mee aan de kaboutersport. Een aantal jaar geleden deed Ryan, de oudste zoon, ook al mee. Waarom is kaboutersport zo leuk dat alle drie de zoons deelnemen of deelgenomen hebben? Yvette Bakker: ‘De afwisseling tussen alle soorten van sport waardoor de kinderen met alle sporten kennis kunnen maken, maakt het leuk. Het enthousiasme van de medewerkers van Hi5Ambacht en de trainers van de sportverenigingen is ook een groot pluspunt. En als ik het aan de kinderen vraag hebben zij het vooral over sporten met juf Ellen.’

Nijntje beweegdiploma
Tijdens de peuter- en kleuterlessen op vrijdag komen alle grondvormen van bewegen aan bod. Hierdoor oefenen de peuters en de kleuters iedere week hard om uiteindelijk het nijntje beweegdiploma te halen. Het nijntje beweegprogramma is zorgvuldig samengesteld door de KNGU en wordt alleen gegeven door een speciaal opgeleide nijntje trainer. Zo leren kinderen op een verantwoorde manier bewegen met veel variatie. Dit is essentieel om fijn te kunnen bewegen en sporten. Ook leren ze sociale vaardigheden als samen spelen, op je beurt wachten en goed met elkaar omgaan. En wist je dat goed en gevarieerd bewegen het belangrijkste hulpmiddel is bij de ontwikkeling van hun hersenen? Zo draagt het nijntje beweegdiploma bij aan de gezondheid en het geluk jonge kinderen.

Vrijdag 16 februari was het weer zover, alle peuters en kleuters liepen trots de zaal uit met hun nijntje beweegdiploma. Zij hebben hier de afgelopen weken hard op geoefend, zodat zij konden laten zien hoe goed zij kunnen klimmen, klauteren, rollen en mikken!
Om ook een nijntje beweegdiploma te kunnen halen kun je je aanmelden via de site van GV Souplesse.

Buurtsportcoaches 
Meerdere keren per week kun je de Hi5-bakfiets door het dorp heen zien fietsen. De bak geheel gevuld met allerlei sport-en spelmateriaal. De buurtsportcoaches verzorgen iedere week op verschillende locaties lessen in de speellokalen, op de (school)pleinen en zelfs in de entreehal. Creatief als ze zijn, weten zij op iedere locatie een divers aanbod neer te zetten.

Tekst: Hi5Ambacht