Bridgen in Cascade. Inzet: Kees de Geus (links) en Jolanda Gerla.
Bridgen in Cascade. Inzet: Kees de Geus (links) en Jolanda Gerla. Foto: Kees de Geus/Michel van Straten

‘Bridge is een uitdagend spel’

Sport

Bridgeclub ‘t Ambacht (van 1967) brengt elke maandagavond in de Xebius-zaal en woensdagmiddag in de Niagara-zaal van Cascade de kaarten op tafel. Hoewel ‘t Ambacht nog altijd over een respectabel aantal leden (150) beschikt, is er sinds de coronaperikelen toch sprake van enige krimp. Voor voorzitter Kees de Geus en Jolanda Gerla, beoogd technisch coördinator, voldoende reden om de club extra te promoten.

Teruggang

Over de teruggang van het aantal leden valt te speculeren. Was het een gevolg van de vertrouwde regelmaat die door de lockdowns werd onderbroken of is het de vergrijzing? “Het speelt beide mee, maar vooral de vergrijzing speelt ons parten,” meent Kees de Geus. Jolanda Gerla vult aan: “Het mag een schrale troost zijn dat het binnen de Nederlandse Bridge Bond (NBB) bijna bij alle verenigingen speelt. Gemiddeld genomen is er sprake van een terugloop van zo’n dertig procent. Heel jammer. En daarom willen we graag benadrukken dat bridge zo veel meer is dan een potje kaarten.”

Uitdagend

“Bridge is een enorm uitdagend spel,” aldus Kees de Geus. “Het is leuk op elk niveau en er is altijd de mogelijkheid om jezelf weer te verbeteren. Het resultaat op een spel wordt bepaald door je eigen vaardigheid en niet door de kaarten die je toevallig in handen hebt. Persoonlijk spreekt het competitie-element me aan. Voor weer anderen speelt dat minder. En dat kan natuurlijk ook. We spelen immers op meerdere niveaus (lijnen). Maar voor iedereen geldt het belang van het sociale aspect. Je ontmoet elkaar, er is tijd voor een praatje. Aan het eind van de avond nog even nakaarten aan de bar is ook mogelijk.”
“Elk spel is weer even boeiend, even interessant,” vindt Jolanda Gerla op haar beurt. “Met het spel en het sociale gebeuren eromheen is elke speelavond voor mij weer een feestje.”

Denksport

“Bridgen vraagt wel enige investering van een speler,” stelt Jolanda Gerla. “Het is een denksport met tal van mogelijkheden. Bridge bestaat uit bieden en spelen en dat vraagt denkkracht. “Verder is bridge ook een uitstekende geheugentrainer,” verzekert Kees de Geus. “Je hebt eigenlijk een les of twaalf nodig om te kunnen starten. Zelf leerde ik het uit een boek, maar tegenwoordig zijn er op het internet verschillende uitstekende beginnerscursussen te vinden. En mocht er zich een groep beginners aandienen, dan zouden we een fysieke cursus als club intern aan kunnen bieden. Dat hebben we al veel gedaan.” Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Elly Bakker (elly.bakker@hotmail.com).

Lidmaatschap

De kosten van het lidmaatschap bedragen bij ‘t Ambacht rond de € 100,00 per jaar. Voor dit bedrag kan men van begin september tot eind mei spelen. Deelname aan de zomeravondcompetitie valt hier overigens buiten.

Zomerbridge

In de zomermaanden (van 8 juni tot en met 31 augustus) houdt bridgeclub ’t Ambacht elke woensdagavond in Cascade de zomeravondcompetitie. Het biedt niet-leden een mooie gelegenheid om kennis te maken met de vereniging. De aanvang is om 19.45 uur, Inschrijven kan aan de zaal tussen 19.15 uur en 19.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt slechts € 6,00 per paar. De indeling is zo veel mogelijk naar sterkte. Per avond zijn er in elke lijn twee prijzen beschikbaar. Halverwege de avond is er een pauze van vijf minuten. Meer informatie: Nico Bakker, tel. 06-19418145 of raadpleeg de website (https://16007.bridge.nl) van de bridgeclub.

Tekst: Michel van Straten
Foto: Kees de Geus/Michel van Straten

Lees hier de digitale editie

Zwijndrecht

Hendrik-Ido-Ambacht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug. U ontvangt dan elke week de edities in uw mailbox.