Afbeelding

Dorsman maakt zich klaar voor WK

Sport

De Heerjansdammer Rogier Dorsman (23 jaar) zit in de laatste voorbereidende weken voor het WK para zwemmen dat gehouden wordt van 31 juli t/m 65 augustus in het Engelse Manchester. Hij gaat in Manchester, net als het vorige WK, uitkomen op 7 afstanden in de klasse S11 (blinden en zeer slechtzienden). De afgelopen 55 weken gelden als voorbereiding op het WK in Manchester.

Kwalificatie momenten
In deze periode waren er vier kwalificatie momenten om plaatsing af te dwingen voor het WK, te weten de Rotterdam Qualification Meet in december 22 en de Eindhoven Qualification meet in april 23 in Nederland en nog twee World Series wedstrijden in Lignano (Italie) en Sheffield (Engeland) in maart 23. In Rotterdam heeft Dorsman op knappe wijze al vijf limieten behaald: 50m en 400m vrije slag, 100m vlinderslag, 100m rugcrawl en 200m wisselslag. In Lignano behaalde hij de resterende twee limieten voor de 100m vrije slag en de 100m schoolslag. Dorsman: “Ik ben erg blij dat ik nu al snel 7 limieten heb behaald. Hierdoor kan de focus direct op de voorbereidingen voor Machester en hoef ik mij verder geen zorgen meer te maken over plaatsing voor het WK.”

Tegenslag
Toch liep de voorbereiding op het WK in het geheel niet soepel voor Dorsman. Tijdens een krachttraining in januari blesseerde hij zich aan zijn polsen. Het vermoeden was dat zijn polsen gekneusd waren. Omdat na het kwalificatiemoment in Lignano (waar hij zijn laatste twee limieten behaalde) en Sheffield de klachten bleven aanhouden werd in April duidelijk dat hij de afgelopen maanden met een breuk in zijn rechter pols gezwommen heeft. Dit werd één dag voor de Eindhoven Qualification Meet vastgesteld, waardoor hij hier niet aan kon deelnemen. Na vijf weken met een brace gelopen te hebben kon hij begin mei weer het water in om de trainingen te hervatten. Sindsdien voelt hij elke week progressie en merkt ook dat de kracht in zijn rechterarm weer op het oude niveau komt.

Nederlands Kampioenschap 
Een week na het hervatten van de trainingen stond er een wedstrijd in Berlijn op het programma. Tijdens deze wedstrijd was duidelijk te merken dat Dorsman de afgelopen vijf weken nauwelijks in het water had gelegen, want de tijden kwamen niet in de buurt van zijn persoonlijke records. Na een trainingsblok van drie weken stond half juni het Open Nederlands Kampioenschap op het programma. Dit toernooi was een mooi meetpunt om te kijken of Dorsman weer richting zijn oude niveau zwom, of kwam dit toernooi nog te vroeg qua herstel? Iedereen, inclusief Dorsman zelf, was verbaasd met het resultaat op dit toernooi. Dorsman: “Ik heb 7 afstanden gezwommen, ben 7 keer Nederlands Kampioen geworden en dit is niet wat ik van te voren had verwacht. Mijn races gingen een stuk beter als een maand geleden wat mij veel vertrouwen geeft in de laatste anderhalve maand richting het WK.”
Wereld Kampioenschappen
In aanloop naar het WK in Manchester traint Dorsman nog tot 15 juli in Nederland. Daarna vliegt hij met de ploeg naar Belek (Turkije) voor een laatste trainingsstage. Aansluitend vliegt hij eind juli naar Manchester voor het WK. Zijn programma (en verdere gegevens) zijn tegen die tijd te volgen via
www.rogierdorsman.nl.