Wethouder Jacqueline van Dongen applaudiseert bij de openingvan speelpolder Heerjanneke voor het bereikte resultaat.
Wethouder Jacqueline van Dongen applaudiseert bij de openingvan speelpolder Heerjanneke voor het bereikte resultaat. Foto: Jan Frèrejean

Speelpolder Heerjanneke in Heerjansdam feestelijk geopend!

Algemeen

Ingeklemd tussen Heerjansdam en de Oude Maas ligt de polder Buitenland. Deze polder bestaat voor een groot deel uit het landgoed Buitenland, een schitterend natuurproject van 11 ha. Het andere deel van de polder krijgt een recreatieve inrichting, waarbij slechts in geringe mate wordt ingegrepen in de natuur. Als eerste fase van dit recreatieve gebied is aan de oostzijde van de polder een speelpolder ingericht. Deze speelpolder is afgelopen woensdag, 16 mei op feestelijke wijze door wethouder Jacqueline van Dongen geopend.

Speelpolder door en voor kinderen
De speelpolder Heerjanneke is in samenwerking met de kinderen van de basisscholen de Rank en de Julianaschool in Heerjansdam ontworpen door het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde. Op 24 september 2015 werd voor de leerlingen van de Koningin Julianaschool en De Rank onder leiding van de toenmalige wethouder Henk Mirck een ontwerpworkshop georganiseerd met als doel het opdoen van ideeën voor het inrichten van een speelpolder in Heerjansdam. De workshop was een initiatief van het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde en de gemeente Zwijndrecht. Tijdens de workshop werd uitgelegd, dat een speelpolder een gebied in de polder is, waar je in en met de natuur kunt spelen, een gebied, dat altijd open en gratis toegankelijk is en bedoeld is voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar (én hun ouders, opa's en oma's) om te spelen en te bewegen. Als voorbeelden wat je in zo'n speelpolder allemaal kunt doen werden genoemd: vies worden, rennen, klimmen, bouwen, kruipen, springen, pootje baden, balanceren, fruit plukken en diertjes zoeken. Voor het inrichten van zo'n speelpolder kun je denken aan vlonders, touwbruggen, een trekpontje, wilgenhutten en tunnels, boomstammen en leuke zitplekken. Na deze uitleg gingen de kinderen in groepjes aan het werk om een ontwerp te maken voor de speelpolder. De beste en meest genoemde ideeën werden tenslotte verzameld om te kijken of ze ook daadwerkelijk konden worden gerealiseerd. Het uiteindelijke resultaat is, dat er nu in de speelpolder een speelbuis, speelheuveltjes, water met stapstenen en andere speelattributen, de meeste gemaakt van natuurlijke materialen, liggen. Een ligweide, doeltjes voor voetbal en een trekpont worden nog aangelegd. Daarnaast komen er nog picknicksetjes en wandelpaden.

Opening speelpolder Buitenland
Jacqueline van Dongen, wethouder van Zwijndrecht voor Natuur en Recreatie en lid van het dagelijks bestuur van Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde opende afgelopen woensdag de speelpolder, ook al is deze nog niet helemaal af. "Als de kinderen vies worden van de modder, is het mijn schuld, maar het is mooi weer en dan kunnen de kinderen alvast van dit mooie speelparadijs gaan genieten" aldus een lachende wethouder. En dat lieten de in groten getale opgekomen kinderen zich geen twee keer zeggen! De belangstelling bij de officiële opening moest dan ook echt van de ouders en andere belangstellenden komen. Na een korte inleiding door Miriam Bode, de projectleider van de polder Buitenland, die onder meer aan de ontwerpworkshop uit 2015 refereerde, onthulde de wethouder de naam van de speelpolder en verrichtte daarmee de officiële opening. Voor het bedenken van de naam was een prijsvraag uitgeschreven en uit de vele inzendingen was door de kinderen de naam 'Heerjanneke' gekozen. "De speelpolder Heerjanneke, die samen met de kinderen is ontworpen is een goed voorbeeld van hoe mensen met elkaar en voor elkaar iets goeds tot stand kunnen brengen", aldus Jacqueline van Dongen tot slot.

Tekst en foto: Jan O'teur